Čtvrtek, 25. dubna 2024

Státní Lesy prodávají majetek

Státní Lesy prodávají majetek

Až 800 miliónů korun chce utržit státní podnik Lesy České republiky za hájenky, domky a další nemovitosti, které začíná ve velkém prodávat. Zatímco její představitelé tvrdí, že prodej téměř dvou tisíc nemovitostí je zcela průhledný, zájemci o koupi zatím o jeho pravidlech téměř nic nevědí. Obezřetní jsou i členové dozorčí rady podniku, spravujícího polovinu lesů v zemi.
"Objekty budou nejprve nabídnuty současným nájemníkům, a pokud nabídku nepřijmou, prodáme je prostřednictvím realitních kanceláří. Prodej organizují příslušné krajské inspektoráty," říká mluvčí Lesů Lubomír Šálek. Stejně informoval i dozorčí radu podniku.
Lidé nemají informace
Ve skutečnosti ale o osudu nemovitostí rozhodují podle zjištění HN jednotlivé lesní správy. Tyto nejnižší organizační jednotky Lesů ovšem nemají jasná pravidla prodeje. Jejich postup neodpovídá tomu, co o pravidlech říká vedení firmy, ale ani jejich vlastním vyhlášením. Správy například tvrdí, že nabídka objektů je na internetu. Lidé ale informace nemají, na veřejně přístupné síti totiž nejsou - jen na firemním intranetu Lesů.
"Žádáme už pět let o koupi domku, který máme od Lesů pronajat, ale pořád marně," říkají proto například manželé Vodseďálkovi z Kryštofova Údolí na Liberecku. Mají přitom právo na přednostní odkup domku, který je na seznamu nemovitostí, určených k prodeji. "Už dlouho chceme opustit město a koupit si hájenku, ale o žádné nabídce nic netušíme," říká také třeba Vlasta Eisnerová z Ústí nad Labem.
Domek, pronajatý od Lesů, si chce koupit také třeba turistický oddíl Kletr z Liberce. Jeho vedoucí Pavel Michal ale nevěří, že uspěje. Oddíl se sice o dům v Hraběticích v Jizerských horách stará a platí nájem, ale státní podnik všechny návrhy k odprodeji dosud odmítal.
"Situace je tady taková, že se nájemci nemovitostí budoucnosti spíš bojí. Lidi nechtějí ztratit střechu nad hlavou a tuší velké čachry, ale mlčí," míní lesní dělník z Jizerských hor Josef Koňa.
Rozpory jsou i v tom, co dál s objekty, pokud je nezíská nájemník. Zatímco mluvčí Šálek říká, že budovy pak budou prodávat realitní kanceláře, třeba Jiří Jarolím z Lesní správy Nymburk uvedl: "Počítejte s obálkovou metodou."
Rada už má zkušenost
Členové dozorčí rady Lesů tvrdí, že se prodej nemovitostí snaží ohlídat. "Vyžádali jsem si alespoň jejich seznam. Ale konkrétní rozhodování nemůžeme ovlivnit," říká například Jiří Papež, jinak stínový ministr zemědělství ODS.
"Doufám, že subjektivní názory při prodeji budou hrát co nejmenší roli," uvedl předseda rady Jan Grůza, poslanec koaliční KDU-ČSL. Přiznává ovšem, že už má s jedním případem prodeje špatnou zkušenost. "Určitá lesní správa chtěla prodat vybranému zájemci zcela nesmyslně objekty uprostřed obory, tu by to prakticky zničilo. V poslední chvíli jsme na problém upozornili," uvedl.
Podnikatelé i politici se přitom shodují v tom, že pokud bude transparentní, je prodej státního majetku Lesů správným krokem. "Pro náš rozpočet jsou tyto nemovitosti jen zbytečnou zátěží," vysvětluje důvody prodeje i Šálek.

041011-15 ()

 
 
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů