Čtvrtek, 28. března 2024

Nefunkčních zářivek a televizorů se mohou Vsetíňané zbavit zdarma

Nefunkčních zářivek a televizorů se mohou Vsetíňané zbavit zdarma
Tento týden bude ve znamení sběru nebezpečného odpadu, který nelze ukládat do běžných kontejnerů a popelnic. Vsetínská radnice totiž zorganizovala jeho bezplatnou likvidaci.

Mezi nebezpečný odpad patří podle vedoucího odboru životního prostředí vsetínské radnice Jiřího Treznera motorové a mazací oleje, obaly obsahující zbytky nebezpečných látek, žíraviny, rozpouštědla, zářivky, výbojky, baterie, olověné akumulátory, ale také vyřazené elektrické a elektronické zařízení, obsahující nebezpečné látky, čemuž odpovídají například ledničky a televizory. " Sběr nebezpečných složek komunálního odpadu je organizován dvakrát ročně jako součást poskytovaných služeb občanům města při odvozu domovního odpadu. Firmy a podnikatelé mají ze zákona povinnost tyto odpady likvidovat na vlastní náklady," poznamenal vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner.
Sběr nebezpečného odpadu bude probíhat ode dneška až do čtvrtku, a to od šestnácti do devatenácti třiceti postupně v jednotlivých částech města.
" V těchto dnech bude v sídlištích postupně přistavováno auto firmy Sita Moravia a občané budou moci odpovědnému pracovníkovi tento odpad předat," vysvětlil Jiří Trezner s tím, že přesný harmonogram sběru je také k dispozici na vsetínských webových stránkách.
Při letošním jarním mobilním sběru komunálního odpadu se podařilo vybrat od vsetínských občanů téměř 6 tun tohoto druhu odpadu, bezmála dvě a půl tuny přitom připadlo na vyřazená elektronická zařízení. Vloni na podzim byly vybrány necelé 4 tuny nebezpečného odpadu.
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů