Čtvrtek, 18. dubna 2024

Yann Arthus-Bertrand ukazuje Zemi seshora

Yann Arthus-Bertrand ukazuje Zemi seshora
Fotografická výstava "Earth from Above" francouzského fotografa Yanna Arthuse-Bertranda, umístěná pod širým nebem před hlavním vchodem do uměleckého komplexu MuseumsQuartier ve Vídni, je díky velkému zájmu publika prodloužena do konce října tohoto roku.
Výstava 120 velkoformátových tabulí představuje působivé snímky Země, které Arthus-Bertrand pořídil z vrtulníku, letadla i balónu. Fotografie pouštních oblastí i arktické polární krajiny, pustých částí země i přelidněných ghett ukazují planetu ve všech jejích přirozených, ale i člověkem zapříčiněných podobách. Divák se tu konfrontuje s uměleckým dílem přírody, zároveň ho však fotograf upozorňuje na její ohrožení. Výstava, již lze navštívit zdarma a 24 hodin denně, se poprvé konala v roce 2000 v Lucemburské zahradě v Paříži, kde ji navštívilo dva a půl miliónu lidí. Pořadatelem výstavy je dánská ekologická organizace EarthMatters.
V průběhu posledních patnácti let prolétal fotograf Yann Arthus-Bertrand více než sto zemí světa a ze vzduchu udělal přes sto tisíc obrázků. Tento projekt ho přivedl od primitivních beduínských kmenů v poušti státu Mali až do brazilských slumových čtvrtí, z amazonské rozlehlé džungle až k vulkánům na Islandu. Díky autorově důrazu na ochranu přírody podpořila projekt již od samého počátku světová organizace UNESCO.
Fotografie doprovázejí komentující texty, místa vzniku snímků jsou zakreslena na mapkách světa. V informačním stanu jsou k dispozici informace k trvale udržitelnému rozvoji, koupit se tu dají knihy, plakáty i publikace s fotografiemi Yanna Arthuse-Bertranda. Informační stan, kde je též možné zhlédnout film o fotografově práci, je otevřen denně od 10 do 20 hodin.

Karavana velbloudů v dunách u Nouakchottu, Mauritánie
Díky svým 9 milionům km2 představuje Sahara největší poušť světa. Rozkládá se na území 11 zemí. Na jejím západním okraji leží Mauritánie. Země, která se ze dvou třetin skládá z pouště a trpí následky dezertifikace - vytváření pouště způsobené člověkem. Značné mýcení a intenzívní využívání vegetace pro pastvu a zemědělské účely vedlo k postupnému vytlačení rostlin, zajišťujících pevnost půdy. Zároveň tyto činnosti způsobily stále větší rozšiřování písečných ploch. Dnes je pískem ohroženo již i mauritánské hlavní město Nouakchott.

Koberce v Marakéši, Maroko
Maroko je důležitým centrem produkce koberců. Vyrábějí se tradičním způsobem z vlny, někdy se kombinují s hedvábím, bavlnou nebo velbloudími či kozími chlupy. Barvy a ornamenty prozrazují, ze které oblasti pocházejí, a ve Vysokém Atlasu, na jehož výběžcích Marakéš leží, se nacházejí ty nejteplejší tóny. Pracovní síla sestává z žen, spolupracují i děti. V Maroku je více než 500 tisíc dětí mladších 13 let, které jsou nuceny pracovat a nemohou se vzdělávat. Na světě je celkem 211 miliónů pracujících dětí ve věku od 5 do 14 let (téměř 1/5 této věkové skupiny). Z toho 73 miliónů dětí je mladších 10 let.

Stromy ve vodě u Taponasu, Rhône, Francie
U Taponasu, mezi horami Beaujolais a početnými jezírky oblasti Dombes, vystoupila Saône v březnu 2001 z břehů. Jde o přírodní jev, který se v těchto nížinách vyskytuje stále znovu. Záplavy ale překročily mez "přirozeného": ve světě přibývá povodní.. Člověk může přes satelity pozorovat počasí a předcházet katastrofám, avšak srážky jsou ze všech meteorologických hodnot nejtížeji předpověditelné. Třetina všech hospodářských ztrát na světě připadá na povodně. 70 % všech zničených domů a polovina úmrtí, které byly v posledních 15 letech zaregistrovány v souvislosti s přírodními katastrofami, byly způsobeny záplavami.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů