Pátek, 26. dubna 2024

Na dálnici D8 v Krušných horách se kácelo opět nezákonně

Na dálnici D8 v Krušných horách se kácelo opět nezákonně

Česká inspekce životního prostředí dala Dětem Země za pravdu

Výsledky šetření ústecké České inspekce životního prostředí potvrdily oprávněnost části stížnosti Dětí Země, které v květnu při kontrole staveniště dálnice D8 v Přírodním parku Východní Krušné hory upozornily na možné porušení zákona o ochraně přírody a krajiny předčasným vykácením stovek stromů v její trase. Podle jedné z podmínek krajského úřadu mělo být kácení provedeno až po vydání příslušného stavebního povolení, což se nestalo. Inspekce teď zjišťuje, zda dá pokutu firmě GENOVA, s. r. o. z Trmic, kterou si na kácení objednal stavebník dálnice společnost STRABAG, a. s., nebo ji uloží jinému subdodavateli. Podle zákona může pokuta dosáhnout až půl miliónů korun.

„Plníme náš veřejný slib, že se teď u dálnice D8 zaměřujeme hlavně na kontrolu plnění podmínek vydaných rozhodnutí. A zde je důkaz o tom, že je to nutné,“ prohlásil s uspokojením Miroslav Patrik z Dětí Země.

Současně připomněl, že na základě stížnosti Dětí Země dala inspekce před časem pokutu třiceti tisíc korun za předčasné vykácení hektaru lesa v místě severního portálu tunelu Panenská a dále pokutu dvou tisíc korun za nezákonné vykácení čtyř kriticky ohrožených stromů jeřábu českého v CHKO České středohoří.

„Asi není u nás ještě zvykem přesně dodržovat podmínky rozhodnutí správních orgánů. Ovšem jednou z úloh občanských sdružení je právě kontrolovat, zda vše probíhá podle zákonů,“ připomíná dále Patrik.

Členové Dětí Země současně vítají, že inspekce nezjistila další podezření z porušování zákonů, o nichž se zmiňují ve své stížnosti. V ní doporučili ještě prověřit, zda byly řádně provedeny přenosy zvláště chráněných druhů rostlin kosatce sibiřského a třtiny nachové mimo trasu dálnice a zda byly vybudovány ochranné ploty.

Další informace poskytne:

M. Eisenreich, ČIŽP Ústí nad Labem – oddělení ochrany přírody: tel. 475 501 226
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů