Čtvrtek, 25. dubna 2024

Motýly ohrožuje civilizace

Motýly ohrožuje civilizace
Český Dub - Nejen krásu, ale i nebezpečí, které motýlům hrozí. To chce ukázat výstava v Husově domě v Českém Dubu s mottem Smutno tam, kde motýli nelétají.
"Mizí jejich původní stanoviště. V České republice už desetina druhů motýlů vyhynula a zhruba polovina jich je v ohrožení," uvedl sběratel Vlastimil Servít. Obrovské škody podle něj způsobuje vypalování trávy, intenzivní využívání zemědělské půdy, průmyslové exhalace či výfukové plyny z aut.
I proto se sběratel z Janova Dolu rozhodl ukázat veřejnosti svou sbírku, která přibližuje, jak početné druhy motýlů žijí na tak malém území jaké představuje Českodubsko a Podještědí. "Napočítal jsem tady zatím 152 druhů, z toho dvaapadesát je denních a zbytek nočních," přidal Vlastimil Servít.
Některé druhy jako kupříkladu pestroskvrnu ozdobnou lze vidět v našem kraji, před rokem zde sběratel objevil také běláska ovocného, který je považován už za vyhynulého. Byla velká škoda, kdyby motýli z přírody zmizeli. "Jejich krása přírodu rozjasňuje. Dokáží potěšit z estetického hlediska. Mají pestře zbarvená křídla s půvabnými tvary letek," vyznal se.
K motýlům ho přivedl už v dětství jeho učitel přírodopisu František Dudek, který sám sbíral motýly. "Zpočátku jsem sbíral vše, na co jsem přišel. Postupně jsem přišel na to, že to není možné a nyní se věnuji jen zdejšímu kraji," přiblížil Vlastimil Servít.
Na výstavě motýlů lidé neobdivují jen jeho sbírku. Fotografiemi je doplnila učitelka ze zdejší školy Věra Horáčková. Výstava bude probíhat o víkendu od 9 do 11 a od 13 do 16 hodin. Zájemci ale mohou po dohodě přijít i v pracovních dnech tohoto týdne.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů