Pátek, 19. dubna 2024

České Budějovice se zbaví ekologické zátěže

České Budějovice se zbaví ekologické zátěže
Sanace dehty kontaminovaného území v areálu Jihočeské plynárenské si vyžádá více než sto miliónů korun

Jihočeská metropole se zřejmě ještě v tomto volebním období zbaví velké ekologické zátěže v areálu Jihočeské plynárenské, a. s. Právu to potvrdila náměstkyně primátora Ivana Popelová (ODS).
Jak vyplývá z kontrolních vzorků podzemních vod, současný stav letitého ekologického zatížení zmíněné lokality je velmi neutěšený a posudky odborníků svědčí o tom, že zmíněné území je z minulosti kontaminováno plynárenskými dehty na ploše přibližně dvou hektarů.
Jihočeská plynárenská má sice podepsanou ekologickou smlouvu s Fondem národního majetku ČR (FNM) a v uplynulých třech letech proběhla dokonce tři výběrová řízení na dodavatele sanačních prací, ale fond nakonec všechna zrušil. Nebyly tak splněny termíny stanovené českobudějovickým inspektorátem České inspekce životního prostředí.
"Samozřejmě že městu současný stav vadí a odbor životního prostředí magistrátu se snaží, aby se podařilo ekologickou zátěž co nejdříve odstranit. Nemá v tomto případě však rozhodující slovo. Nyní se ale zdá, že se věci pohnuly vpřed zejména poté, co byly zaktualizovány analýzy rizik a začal se připravovat projekt sanace, na jehož základě by měl FNM vypsat nové výběrové řízení na dodavatele sanačních prací. Ty si vyžádají náklady převyšující sumu sta miliónů korun," popsala současný stav Popelová.
Zdůraznila, že pro město je nepříjemné, že při posledním odebrání vzorků spodních vod se zjistilo, že dochází k rozšiřování kontaminace i mimo areál Jihočeské plynárenské a v budoucnu by mohla být ohrožena dokonce voda v Dobrovodském potoce.

Pomoc slíbil také ministr Ambrozek

"S neutěšeným stavem jsem proto seznámil ministra životního prostředí Libora Ambrozka. Ten si uvědomuje velké nebezpečí, které na předměstí Českých Budějovic vzniká z prodlení odstranění staré ekologické zátěže a to jak ve smyslu časovém zvyšováním nákladů, ale i z důvodu, že dochází k zamořování i dalších území," konstatoval primátor Miroslav Tetter (KDU-ČSL). Připomněl, že Jihočeské plynárenské, vlastníkovi pozemku, hrozí při nesplnění termínů stanovených Českou inspekcí životního prostředí nepříjemné finanční sankce.
"Ministr přislíbil, že se bude v této kauze osobně angažovat a vyvolá jednání s ministrem financí o nezbytnosti okamžité realizace výběrového řízení Fondem národního majetku a poté uvolnění prostředků a neprodleném zahájení sanačních prací," dodal primátor s tím, že věří, že stát starou ekologickou zátěž ze svých prostředků odstraní v relativně krátkém čase. Město se tak pravděpodobně zbaví v současnosti největšího ekologického zatížení.
"O jiném tak velkém problému, který by znamenal ohrožení půdy či vody, v současnosti nevím. Je však možné, že obdobné starosti nás budou čekat v areálu vojenského letiště, kde dosud působí armáda. I když i zde se již nyní odebírají vzorky půdy a spodních vod, definitivní přehled budeme mít, až po předání celého území do civilní správy," podotkla náměstkyně Popelová.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů