Pátek, 19. dubna 2024

Změny ve sluneční aktivitě ovlivňují výskyt škůdců

Změny ve sluneční aktivitě ovlivňují výskyt škůdců
Změny ve sluneční aktivitě ovlivňují výskyt škůdců
PEREX: Pravidelně se opakující kalamity lesních motýlích škůdců jsou pro lesníky i ekology záhadou. Jak uvádí server www.akademon.cz, výzkumný tým norských badatelů se snaží příčiny tohoto jevu objasnit aktivitou Slunce.
Vědci porovnali dlouhodobé záznamy o výskytu dvou druhů píďalek a změn v počtu slunečních skvrn. Zjistili, že mezi oběma jevy existuje výrazná závislost, a to jak v horském březovém lese ve středním Norsku, tak ve smíšeném lese v nížinách jižní části státu. Nízká aktivita slunečních skvrn totiž způsobuje ztenčení ozónové vrstvy, v důsledku čehož se při povrchu země zvyšuje hladina ultrafialového záření typu B (UV-B). Proti němu musí listy vytvářet více ochranných pigmentů, což zatíží jejich látkovou výměnu. To snižuje jejich přirozenou odolnost vůči býložravému hmyzu, takže housenky snáze přežívají.
Housenky píďalek skutečně dávají přednost listům silněji ozářeným UV-B paprsky. Vyšší výskyt škůdců v horských lesích rovněž pravděpodobně souvisí s obecně vyšší hladinou UV záření ve vyšších nadmořských výškách.
Zdroj:Věda a zdraví
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů