Pátek, 19. dubna 2024

Připravujeme ekocertifikaci služeb v cestovním ruchu

Připravujeme ekocertifikaci služeb v cestovním ruchu

Certifikace a označování aktivit v cestovního ruchu, šetrných k životnímu prostředí, bude jedním z významných témat evropské regionální konference Světové organizace cestovního ruchu (WTO) „Partnerství veřejného a soukromého sektoru pro certifikaci udržitelnosti v turistických činnostech“, která dnes začíná v Mariánských Lázních.

 

„Cestovní ruch v současné podobě vytváří často neúnosný tlak na přírodu a krajinu, ale také na kvalitu života místních obyvatel,“ říká ministr životního prostředí Libor Ambrozek. „Zdravé životní prostředí a zachovalá příroda jsou přitom jedněmi ze základních podmínek jakéhokoli rozvoje cestovního ruchu u nás,“ dodává ministr. Ministerstvo životního prostředí proto ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj hledá cesty, jak podpořit udržitelné formy cestovního ruchu a pomoci těm podnikatelům, kteří v této oblasti podnikají s ohledem na životní prostředí.

 

Cílem je zkvalitnění a rozvoj infrastruktury pro ekologicky, sociálně a kulturně udržitelné formy cestovního ruchu tak, aby především místní obyvatelé profitovali z jejich rozvoje – např. ze zvýšení pracovních příležitostí (prioritně v oblasti drobného podnikání a řemesel s místní tradicí). Součástí úsilí o zvýšení udržitelnosti cestovního ruchu je ze strany MŽP také podpora ekologicky šetrné dopravy, zejména ve zvláště chráněných územích.

 

Konkrétním nástrojem, který MŽP připravuje, by se měl stát Národní program udržitelnosti cestovního ruchu. V současné době MŽP připravuje certifikační systém pro udělování ekoznačky v oblasti cestovního ruchu. Samostatně dosažitelnou součástí systému bude oficiální ekoznačka EU „Květina“, kterou se již mohou pochlubit majitelé penzionů a hotelů v Dánsku, Německu, Nizozemí, Norsku či Rakousku. Český systém označování ale pokryje širší spektrum aktivit – od malokapacitních venkovských ubytovacích zařízení, přes turistická informační centra a průvodcovské služby, až po značení turisticky kompaktních území – ekologicky šetrných destinací. Český systém značení zároveň přesáhne úzce environmentální pohled a zahrne také sociální a  kulturní aspekty.

 

Ministerstvo zároveň pomáhá budovat vznikající síť center šetrné turistiky. Národní centrum již slavnostně otevřel ministr Ambrozek v roce 2003 v Rychnově u Jablonce n. N. Toto centrum nyní spolupracuje s MŽP na vzniku krajských center, z nichž první bude právě v Libereckém kraji a výhledově by měl mít takové středisko každý kraj.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů