Čtvrtek, 18. dubna 2024

Mníšku hrozí pohroma, nemá kam vozit fekálie

Mníšku hrozí pohroma, nemá kam vozit fekálie
Mníšek - Starostka Mníšku pod Brdy Alexandra Merunková se bojí pohromy.

"Potřebujeme nutně získat státní dotaci na rekonstrukci zastaralé a nevyhovující čistírny odpadních vod," vysvětluje starostka. Upozorňuje, že čistička nestačí zvládnout ani současnou kapacitu odpadu.

Sousedi o odpad zájem nemají

"Od léta byla uzavřena pro příjem veškerého odpadu a obyvatelé tedy do ní nemohou vyvážet septiky. "Havarijní stav čističky, která je před kolapsem, jsme chtěli provizorně řešit odvozem odpadu fekálními vozy do sousedních obcí. Nejdosažitelnějším místem by pro nás byla Zbraslav nebo Dobříš, ale nepochodili jsme. Těžko bychom mohli očekávat podobnou výpomoc od menších obcí," soudí Merunková. Upozorňuje na další negativní dopad - do doby vyřešení situace bude muset radnice zmrazit rozvoj a výstavbu.

"Mníšek má připravený projekt rekonstrukce, včetně všech stavebních povolení a výběrového řízení, a můžeme tedy začít s čističkou okamžitě," říká mníšecká starostka s tím, že zásadní brzdou je nedostatek financí.

"Čistička vyjde na 47 milionů. Jsme schopni dát dohromady s vypětím všech sil asi devět milionů, tedy ani ne dvacet procent nákladů. O zbytek žádáme Státní fond životního prostředí, kde máme podanou žádost," dodává Merunková.

Mníšek musí uhánět ministerstvo

Radní Mníšku prý diskutovali i o možnosti využití jiných zdrojů, například evropských strukturálních fondů. Cesta k nim by však podle nich znamenala velké zdržení.

"Město potřebuje zahájit rekonstrukci čističky okamžitě," dodává zoufalá starostka. Zeptali jsme se Martina Mrnky z Yaleperry - EU Projekt, zda mníšecká radnice má možnost žádat o grant společnost, jejímž je bývalý televizní redaktor generálním ředitelem. Uvedl, že na tuto problematiku se prostředky EU Projektu nevztahují.

"Tady pomůže skutečně jen vyvíjet tlak na ministerstvo životního prostředí," dodal Mrnka.

"Ministerstvo nás ubezpečuje, že naše žádost je na předním místě, ale nedozvíme se nic konkrétního," komentuje radu starostka.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů