Úterý, 23. dubna 2024

Mezi nebem a zemí

Mezi nebem a zemí
Ochrana životního prostředí se pomocí špičkových moderních technologií doslova posouvá do nových výšin. Společnost Siemens, divize Technologie budov, jako generální dodavatel zavedla nejnovější ekologickou technologii do horské chaty Ingolstädter Haus. Pětasedmdesát let starou chatu Německého alpského svazu, která se nachází na náhorní plošině Steinernes Meer ve výšce 2119 m n.m. v oblasti Berchtesgadener rakouských Alp, vybavila novými systémy pro dodávky vody, elektrické energie a novou biologickou čistírnou odpadních vod. Zařízení chaty každoročně využívá k přenocování na 6000 lidí, další přicházejí přes den jako turisté.

Vzácně čistá voda

Nové systémy instalované v Ingolstädter Haus vycházejí z celkové koncepce koordinace veškerých technických součástí. Tato koncepce zohledňuje extrémní podmínky v prostředí vysokých krasových hor. Zásobování chaty vodou je například realizováno výlučně sněhovou a dešťovou vodou. Součástí řešení je pokročilá, energeticky úsporná čistírna vody a velké nádrže. Čistotu vody garantuje řada filtrů, které využívají například křemenné kamínky a aktivovaný uhlík nebo zařízení na odstranění UV zárodků. Kapacita nádrže byla zvýšena ze 30 m3 na 95 m3.

Za účelem zajištění co nejmenší spotřeby čerstvé vody se odpadní voda čistí a shromažďuje ve zvláštním kontejneru. V případě nedostatku vody ji lze znovu využít, například ke splachování záchodů. Zbytek čisté vody se nechá vsakovat, ostatní pevná hmota se kompostuje. Bez této procedury by došlo ke zbytečnému plýtvání většinou vzácné a vysoce čisté vody do odpadu, což by mohlo ohrozit průběžné dodávky vody. Nový systém nahradil zastaralý způsob čištění odpadních vod. Kvalita odpadních vod se zlepšila tak, že nyní vyhovuje zákonným požadavkům, zdokonalen byl i systém dodávek vody.

Levná elektrická energie

Původní diezelový generátor o výkonu 24 kW nahradila místní teplárna o výkonu 28 kW a tepelném výkonu 48 kW, napájená rostlinným olejem. Teplárna využívá motorový generátor, jehož odpadní teplo se znovu používá k výrobě teplé vody a vyhřívání budovy, a dále tak zlepšuje celkovou efektivitu. Teplárna poskytuje hlavní dodávky elektřiny do chaty a vyrábí zhruba 80 % elektrické energie potřebné pro provoz chaty, zbylých 20 % zajišťují solární moduly s akumulátory a nezbytnými nabíječkami a měniči. Vyhřívána je takto i sušárna.

Zařízení, jako je například vzduchový výtah na přepravu zboží nebo pračky, které v chatě spotřebují 70 % elektřiny, jsou zásobena elektrickou energií přímo z místní teplárny. Menší spotřebiče, osvětlení, zásuvky a čerpadla na čištění vody a přívod čerstvé vody, které spotřebují asi 30 % elektřiny, většinou napájejí akumulátory a solární moduly. Pro dosažení potřebného příkonu energie musel být původní diezelový generátor v provozu zhruba deset hodin denně. Místní elektrárně, kterou napájí výlučně řepkový olej lisovaný za studena, k tomu stačí pouze pět nebo šest hodin denně.


Náklady na projekt "mezi nebem a zemí" činily 1,1 mil. EUR. Ingolstadtská pobočka Německého alpského svazu přispěla zhruba deseti procenty, zbývající část hradilo rakouské federální ministerstvo zemědělství a lesního hospodářství, oblastní salcburská vláda, německá ekologická nadace Deutsche Bundesstiftung Umwelt, bavorské ministerstvo rozvoje a životního prostředí, Německý alpský svaz a město Ingolstadt.

Nový systém dodávek elektrické energie a vody do Ingolstädter Haus patří k nejnovějším projektům firmy Siemens tohoto druhu. Podobný projekt realizovala divize Technologie budov i na další chatě, která se nachází na náhorní plošině Steinernes Meer ve výšce 2177 m n.m. a stejná koncepce byla použita i v případě Welser Hütte v Salzkammergutu. Firma modernizuje na několika dalších horských chatách i bezpečnostní systémy; vybavuje je nejnovějšími protipožárními a zabezpečovacími světelnými systémy.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů