Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetický průkaz

Dále se dozvíte, jaké množství emisí váš dům za rok patrně vyprodukuje a jak šetrní jste k okolnímu životnímu prostředí.
Energetický průkaz
Na rozdíl od jiných energetických průkazů, štítků či dalších materiálů, které zpravidla hodnotí pouze dodržení ČSN a vyhlášek, a kdy se majitelé domů nedozví nic o tom, kolik korun je bude stát vytápění domu a zda je jejich dům šetrný vůči životnímu prostředí, je Energetický průkaz ECČB užitečnou pomůckou pro majitele či uživatele rodinných domů.

Jaké užitečné informace se můžete dozvědět, pokud si necháte ve sdružení Energy Centre České Budějovice vypracovat Energetický průkaz ECČB?

V prvé řadě se dozvíte, kolik paliva či elektrické energie může ročně potřebovat váš dům a kolik korun vás vytápění domu bude asi stát. Na základě srovnávací tabulky cen paliv a energií, která je součástí tohoto průkazu, se můžete také rozhodnout pro levnější a výhodnější způsob vytápění.

Dále se dozvíte, jaké množství emisí váš dům za rok patrně vyprodukuje a jak šetrní jste k okolnímu životnímu prostředí.

Budete také znát, kolika procenty se na tepelné ztrátě vašeho domu podílí větrání, jednotlivé obvodové konstrukce a jak vám sluneční zisky vylepší vaši energetickou bilanci a sníží potřebu energie na vytápění.

Nebudete ochuzeni ani o energetický ukazatel vašeho domu, který vás informuje o roční měrné potřebě tepla na jeho vytápěnou plochu, a budete vědět, jak daleko či blízko máte k nízkoenergetickému nebo pasivnímu domu.

Budete rovněž znát hodnotu průměrného součinitele prostupu tepla konstrukcemi, jaké jsou současné požadavky a doporučení normy a při předávání průkazu vám navíc energetický poradce sdružení poradí, jak můžete například energetickou náročnost vašeho domu ještě snížit.

Zpracování Energetického průkazu ECČB stojí 750 Kč pro širokou veřejnost (soukromé osoby) a 1785 Kč pro firmy. V ceně je zahrnuta poukázka na energetické poradenství "na míru" a případný výpočet variant před a po zateplení budovy.

Stačí kontaktovat sdružení Energy Centre ČB na jeho adrese a zaslat nebo osobně předat potřebné stavební podklady a další související informace nutné ke zhotovení tohoto průkazu.

Další informace: Sdružení Energy Centre České Budějovice, Nám. Přemysla Otakara II. 87/25, 370 01 České Budějovice, tel.: 387 312 580, e-mail: eccb@eccb.cz.

AUTOR: LUBOMÍR KLOBUŠNÍK
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů