Sobota, 20. dubna 2024

Kyselina blokovala 22 hodin silnici

Kyselina blokovala 22 hodin silnici
Lidé ve Velemíně mají strach z dalších havárií kamiónů

Plných 22 hodin, až do úterního odpoledne, byla uzavřena silnice E 55 ve Velemíně na Litoměřicku po pondělní havárii cisterny s kyselinou fosforečnou. Část kyseliny vytekla do okolí. Naštěstí se nehoda obešla bez zranění, věcné škody jsou ale značné.
"Byl jsem při nárazu zrovna na dvoře. Začal jsme pomáhat, než přijeli hasiči. Na silnici kyseliny bylo tak 20 centimetrů," řekl Právu Antonín Vařečka, který bydlí v domku hned u místa nehody již 31 let.
Cisterna havarovala v obci v pondělí po 16. hodině. Litoměřičtí hasiči odhadli, že z cisterny vyteklo zhruba 2300 litrů žíraviny. "Z toho množství se nám povedlo 1500 litrů zachytit," řekl operační důstojník litoměřických hasičů. Zbytek unikl na silnici.

Praskl dům

Obyvatelce Velemína Agátě Heřmanové přistála cisterna na baráku a kromě zničeného přívodu plynu má prasklinu na domě. "Byla to hrozná rána, vykoukla jsem z okna a vidím tryskat gejzír z nabourané cisterny. Myslela jsem, že to bouchne," líčí události žena, která má dům naštěstí pojištěn.
"Modlíme se, aby už byla hotová dálnice. Nechápu, jak si můžou dovolit nějací ekologové až z Brna dostavbu stále brzdit. Na neštěstí se podívat nepřijedou. Ať si sem jdou na týden bydlet," říká Heřmanová. "Mají snad broučci větší cenu než lidé?" souhlasil s ní jeden z místních. Pod okny vede chodník. "Bojíme se přejít ulici, příště mohou někoho zabít," prohlásila Heřmanová.
"V noci se zbylý náklad přečerpal do jiné cisterny a odvezl k firmě, která původní cisternu nakládala. Škody zatím nelze přesně vyčíslit. Může jít o statisíce, ale i milióny," řekl Právu Karel Václavík z lovosického dálničního oddělení Policie ČR.
V úterý místo uklízeli pracovníci pražské pobočky firmy Dekonta. "Kyselinu hasiči neutralizovali mletým vápencem a my ho ze silnice odstraňujeme," řekl Radim Šimon z Dekonty. Specialisté firmy také budou provádět průzkum případného zamoření okolních pozemků včetně studní.
"Jednalo se o 75% potravinářskou kyselinu fosforečnou, která je zdraví škodlivá. Při dotyku leptá sliznici. Podle prvního zjištění se kyselina nedostala do okolních vod včetně milešovského potoka, ani do místní veřejné kanalizace," potvrdila vedoucí odboru životního prostředí na MěÚ Lovosice Dana Tschakertová.
Kyselina fosforečná se používá při výrobě průmyslových hnojiv, prostředků pro úpravu vody a průmyslových čisticích prostředků. Cisterna podle nákladního listu nebyla plná, nicméně kdyby vytekla při havárii všechna žíravina, co v ní byla, došlo by podle odborníků k ekologické katastrofě a zamoření okolních vod.
Příčinou havárie byla podle policistů nepřiměřená rychlost a nesprávný způsob jízdy. Řidiči cisterny tak hrozí nemalý postih.
Je to již několikátý převrácený kamión během tří měsíců v obci. Denně přes Velemín projede 2500 kamiónů. "Opět jsme měli obrovské štěstí, že nedošlo k živelní katastrofě nebo výbuchu. S každou havárií narůstá v obci strach. Byly nám slibovány instalace radarů, úprava vodorovného a svislého značení, zpomalovací prahy. Zatím z toho nemáme nic," řekl Právu starosta Velemína Jiří Skalický (nez.), podle kterého je zásadním řešením dobudování dálnice D8, které je ovšem kvůli ekologickým aktivistům stále v nedohlednu.
K ukončení sporů o dostavbu dálnice D8 přes Krušné hory a České středohoří včera vyzval ústecký hejtman Jiří Šulc.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů