Sobota, 20. dubna 2024

Honitby hyzdí černé skládky

Honitby hyzdí černé skládky
Horšovskotýnsko - Zakládání černých skládek v okolí Horšovskotýnska je trnem v oku členů Mysliveckého sdružení Podháj. Ti se snaží hospodařit v honitbě o rozloze 1700 hektarů v katastru Horšovského Týna. Pro zvěř chtějí vytvářet nejlepší podmínky, avšak bezohlední občané jim během roku několikrát "zkrášlí" revír odpadky.
Dobře zazvěřený revír je chloubou každého myslivce, který to myslí s náročným koníčkem dobře. Nezřídka se ale setkávají se zraněnou zvěří. "Je opravdu smutný pohled na srnu, která stojí uprostřed vyhozených akumulátorů. Nedávno jsem viděl zesláblé prase, které mělo do ryje zarostlou plechovku," stěžuje si na bezohlednost k přírodě hospodář týnského sdružení a vášnivý nimrod Jan Hofmeistr.
Odbor životního prostředí Městského úřadu v Horšovském Týně nechává ročně likvidovat černé skládky, které se nacházejí na městských pozemcích. "Nejprve musíme zjistit, kdo je vlastníkem pozemku. Město ročně za likvidaci černých skládek zaplatí přes sto tisíc korun," informovala vedoucí odboru životního prostředí Jitka Fialová. Pokud se odpad nachází na soukromém pozemku, podle zákona o odpadu je povinen sám vlastník skládku zlikvidovat.
Dvakrát do roka se v Horšovském Týně provádí sběr nebezpečného a komunálního odpadu. Zatím ve městě nefunguje jako v některých obcích na Domažlicku sběrný dvůr, ale občané mohou odpad odvážet na skládku v nedalekých Lazcích. "Černé skládky se vyskytují neustále. Výjimkou nejsou ani vyhozené odpadkové pytle evidentně pocházející z Německa," sděluje Zdeněk Křivka, ředitel společnosti Bytes, která likvidaci černých skládek zajišťuje. "Tuto sobotu se opět organizuje sběr velkoobjemového odpadu," připomíná občanům Zdeněk Křivka.
Zdroj:Domažlický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů