Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nová pravidla mohou obchodníky stát milióny eur

Nová pravidla mohou obchodníky stát milióny eur
Nová pravidla chemické politiky Evropské unie (EU) mohou stát maloobchod 355 miliónů až 462 miliónů eur. Tak odhadují evropští maloobchodníci přímé náklady vyplývající z připravovaných pravidel unie o registraci, testování a povolování chemických látek (REACH) v členských zemích.
Odhad vyplývá ze včera zveřejněné dopadové studie sdružení EuroCommerce, zastřešující svazy obchodu v 28 evropských zemích. Na studii se rovněž podílela Evropská federace distributorů chemikálií (FECC), jež odhaduje přímé náklady distributorů na 494 miliónů eur během jedenáctiletého období.
"Malý dovozce chemikálií zaplatí za registraci látek okolo 250 tisíc eur, dovozce přípravků 2,5 miliónu a velký importér 9,5 miliónu," řekl generální ředitel FECC Hendrik Abma. Obě sdružení se domáhají zjednodušení pravidel, aby se dala snadněji uplatnit.
Studie ovšem vyčísluje pouze přímé dopady, neodhaduje nepřímé náklady, například ze zákazu některých chemikálií, které podle expertky Cristine Marletové mohou "kaskádovitě" narůstat.
Sektor maloobchodu, zahrnující 5,3 miliónu převážně malých firem, vytváří 13 procent hrubého domácího produktu EU a zaměstnává 26 miliónů lidí.
Nová pravidla o povinné registraci, testování a povolování chemických látek navrhla Evropská komise loni v říjnu, především s ohledem na zdraví spotřebitelů a ochranu životního prostředí. Dodatečné náklady chemického průmyslu ve výši 2,8 až 5,2 miliardy eur během jedenácti let podle EK nakonec povedou k úsporám až 50 miliard eur ve zdravotnictví za tři desetiletí.
Ale směrnice zatím nebyla definitivně přijata. Protestuje především chemický průmysl, obávající se zdražení výroby, propouštění a poklesu konkurenceschopnosti ve světovém měřítku. Náklady českých chemiček a dovozců na přijetí REACH odhadla studie ministerstva průmyslu a obchodu na 1,8 až 5,6 miliardy korun.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů