Středa, 24. dubna 2024

„KAPESNÍ ZELENÁ SEZNAMKA“ aneb chcete se seznámit?

„KAPESNÍ ZELENÁ SEZNAMKA“ aneb chcete se seznámit?

V oblasti ochrany životního prostředí pracuje v České republice dlouhodobě necelá tisícovka neziskových organizací. Mezi nejčastější otázky týkající se jejich činnosti patří: „K čemu jsou?“. S odpovědí může pomoci publikace „KAPESNÍ ZELENÁ SEZNAMKA“, kterou vydala asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh. Její elektronická podoba je na www.hraozemi.cz.

„Náš přehled dokládá, že škála činností ekologických organizací je velmi široká, jenom se o nich málo ví“ uvedla Kateřina Kociánová ze Zeleného kruhu. „Kromě vzdělávání a osvěty zajišťují modelové projekty, které ukazují možné budoucí cesty, pečují o vybraná území, dohlížejí na dodržování zákonů či se podílejí připomínkami na tvorbě zákonů nových. Úlohou řady ekologických organizací je také mobilizace zájmu veřejnosti a její vtahování do řešení problémů týkajících se ochrany životního prostředí, kterých je u nás stále ještě dost.“

Publikace určená široké veřejnosti, firmám, úřadům, školám nabízí kontakty na 113 organizací a přehled jejich aktuálních projektů. Pro lepší orientaci je doplněna rejstříky dle zaměření a místa působnosti organizace.

„Ekologické organizace v Německu či ve velikostí srovnatelném Nizozemí mají statisícové členské základny. Pro mnoho lidí je to ten nejjednodušší způsob, jak ochranu životního prostředí podpořit. V České republice mají obdobné organizace pouze stovky či tisíce členů a myslíme si, že dozrál čas na změnu“ řekla Kateřina Kociánová. „KAPESNÍ ZELENÁ SEZNAMKA“ chce nejen ukázat na pestrost ekologických organizací, ale i napomoci s vyhledáváním organizací a projektů, které mohou lidé podpořit. Ať už tím, že se stanou jejich členy či budou na jejich činnost finančně přispívat.

KAPESNÍ ZELENÁ SEZNAMKA vyšla v rámci projektu HRA O ZEMI, jehož součástí je i letošní informační kampaň s mottem „Tlučte špačky…nebo je chraňte“. Z webové stránky www.hraozemi.cz je možné zaslat dárcovskou SMS s textem DMS HRAOZEMI na číslo 87777. Další informace najdete na www.hraozemi.cz.

Kontakt:

Kateřina Kociánová,  Zelený kruh 222 51 83 52, 728 435 820

 

Publikace vychází v rámci projektu „Motivace české veřejnosti k  finanční podpoře ekologických nevládních neziskových organizací“, podpořeného ze zdrojů Evropské unie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů