Středa, 24. dubna 2024

Děti Země mají pochybnosti o pozastavení stavebních prací na D8

Děti Země mají pochybnosti o pozastavení stavebních prací na D8
Členové Dětí Země při návštěvě jižního portálu tunelu Libouchec na dálnici D8 na začátku tohoto týdne zjistili, že na staveništi stále panuje stavební činnost. Bagry shrabovaly a nakládaly zeminu a nákladní automobily ji odvážely. Přitom pražský městský soud na začátku září pozastavil pro tunel platnost stavebního povolení a ministr dopravy Milan Šimonovský minulý čtvrtek vydal pokyn, aby začaly ukončovací práce do doby, než soud definitivně rozhodne o žalobě Dětí Země. Panují tak nejasnosti, co se vlastně na stavbě děje.
„Jelikož nám po této kontrole není jasné, co přesně tyto ukončovací práce znamenají, obrátíme se na ministra Šimonovského, aby nám poslal nějaký podrobný popis,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle původního plánu prací se v listopadu mělo začít z ražbou tunelu, takže bylo nutné před tím odtěžit nepotřebnou zeminu. Ovšem po vydání předběžného opatření soudem by se podle Dětí Země mělo s odklizem zeminy ustat a ne v něm pokračovat.

Připadá nám, že se normálně pokračuje v úpravě staveniště pro ražbu tunelu a nikoliv, že se stavební činnost utlumuje,“ vyjadřuje své pochybnosti dále Patrik.

Současně chápe, že ukončit tak náročné stavební práce nejde ze dne na den. Na druhou stranu nelze práce „utlumovat“ tím způsobem, že se stavba připraví na ražbu tunelu, jakoby soud nic nevydal.

Podle soudkyně Městského soudu v Praze JUDr. Naděždy Řehákové by měl soud o žalobě rozhodnout někdy v listopadu. Ať bude jakékoliv, patrně nijak neohrozí konečný termín dostavby celé dálnice D8, který lze odhadnout za čtyři roky.

Děti Země – Klub za udržitelnou dopravu
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů