Pátek, 19. dubna 2024

Osečná se chlubí novým rybníkem

Osečná se chlubí novým rybníkem
Osečná - Včera se v Osečné po několika letech příprav kolaudoval Mlékárenský rybník. Účastníci kolaudačního řízení nenašli žádné závady, a tak mohli místní bezprostředně po skončení jednání začít napouštět.
Obec Osečná tak po letech obnovila bývalý rybník postavený v době mezi světovými válkami. Původním účelem bylo chlazení pro blízkou mlékárnu. V padesátých letech sloužil pro chov kachen a hus, poté ho měli v užívání místní rybáři. Postupem let však velká voda několikrát protrhla boční hráz a zařízení přestalo sloužit svému účelu. "Okolí rybníka bylo značně zanedbané, navíc v prostoru pod hrází byla až patnáct metrů vysoká skládka. Tři roky nám trvalo, než jsme připravili projekt a prošli všemi nezbytnými procedurami. Samotná práce byla hotova během třiceti dnů," vysvětluje starosta Osečné Jiří Hauzer.
Celková investice ve výši 1,5 miliónu korun bude z osmdesáti procent pokryta z Fondu životního prostředí, zbývající prostředky si zaplatí obec ze svého. "Musím poděkovat také místním nezaměstnaným, kteří se v rámci obecně prospěšných prácí velkou měrou podíleli na přípravných pracích," upozorňuje starosta na dobrou spolupráci s Úřadem práce v Liberci.
Podmínkou dotace bylo i vybudování dvou tůněk nad rybníkem, které mají zachovat výskyt chráněného skokana skřehotavého. Rybník bude využíván ke sportovnímu rybolovu, k rekreaci budou sloužit dvě pláže, které se v Osečné chystají dobudovat v nejbližší době. "Na místě odstraněné skládky pod rybníkem se chystáme dát do provozu tréninkové fotbalové hřiště. Pozemek rybníka je v současné době ve vlastnictví Pozemkového fondu, předběžně jsme ale domluveni na jeho odkoupení obcí," uvedl Hauzer.
Po závěrečném podpisu všech dokumentů v nově zrekonstruované aule místní školy vystoupil školní dětský soubor Dráček. Tyto prostory přitom ještě před rokem obývali netopýři. "Ve spolupráci s partnerským městem Liberce švýcarským St.Gallen se v příštím roce chystáme nad obcí vybudovat dvacet metrů vysokou rozhlednu, ze které bude krásný výhled na naši lázeňskou obec a okolí," vypočítává starosta Osečné Jiří Hauzer další ze svých ambiciózních plánů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů