Pátek, 29. března 2024

Skládka obtěžuje okolí, město slíbilo nápravu

Skládka obtěžuje okolí, město slíbilo nápravu
Olomouc Olomoučany, kteří žijí u Klášterního Hradiska, již několik let znepokojují rozrůstající se černé skládky odpadu v sousedství cvičiště tamní autoškoly. Podle slov úředníků magistrátu se ale už začalo blýskat na lepší časy a alespoň ten nejhorší nepořádek by mohl v nejbližších týdnech z lokality zmizet.
" Na odboru životního prostředí si stěžujeme marně už několik let. V sousedství skládek máme zahradu, která je díky smetištím zaplevelená," posteskla si jedna z obyvatelek lokality Hana Nepustilová. " Zapisovali jsme si i čísla aut, která sem vozí odpad. Proběhlo dokonce i několik soudů a padly pokuty. Lidé sem ale pneumatiky, nábytek či staré ledničky vozí dál," popsala anabázi Nepustilová. Podle ní se situace stále zhoršuje. " Vyřešení problému je především otázkou peněz," připustil Radim Plachý z odboru životního prostředí ( OŽP). " Odklizení celé této skládky by přišlo na zhruba 300 až 500 tisíc korun, což je suma, kterou máme na jejich likvidaci na celý rok," uvedl.
Pokud skládka leží na pozemku města a nezjistí se viník, musí ji radnice nechat odklidit na své náklady. Podle další pracovnice odboru Marie Večeřové proběhlo právě v těchto dnech přímo v okolí Klášterního Hradiska šetření pracovníků OŽP a technických služeb. " Pokud se podaří získat ještě nějaké prostředky, bude alespoň to nejhorší ze skládky odklizeno ještě do konce letošního roku. Počítáme přitom s náklady kolem osmdesáti tisíc korun," řekla Večeřová.
Šetření černých skládek má na starosti i olomoucká městská policie. " Od počátku letošního roku jsme řešili téměř pět desítek případů. Udělili jsme sedm blokových pokut, jednačtyřicet případů bylo řešeno jako přestupky," uvedla mluvčí Lenka Prošková.
Podle pracovníků OŽP ale černých skládek na Olomoucku ubývá, a to i díky zavedení místního poplatku za odvoz odpadu. " K problematickým místům stále patří Nemilany, Nedvězí, Nové Dvory či lokalita mezi Chválkovicemi a Samotiškami," uvedla již dříve vedoucí oddělení péče o prostředí OŽP Jana Matzenauerová.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů