Pátek, 29. března 2024

Zisk vložíme do budoucnosti našich lesů

Jakákoli změna nastaveného systému směřující k normálnosti a respektování rovných pravidel naráží na ostrou kritiku.
Zisk vložíme do budoucnosti našich lesů
Když jsem přebíral vedení státního podniku Lesy České republiky, činil jsem tak s dobrou vírou zlepšit a zprůhlednit činnost firmy, a to s ohledem na řádného správce obnovitelných zdrojů, které jsou nám svěřeny. Po důkladném seznámení se s chodem a praktikami státního podniku jsem si uvědomil, že moje předsevzetí nebude pouze komplikované.
Nemýlil jsem se. Jakákoli změna nastaveného systému směřující k normálnosti a respektování rovných pravidel naráží na ostrou kritiku. Jde tu pochopitelně o peníze a rozhodně ne malé.
Transformace státních lesů přinesla mimo řady pozitiv i některé stinné stránky pro náš státní podnik. Původně měl transformační model přinést do pokladny státních lesů několik miliard korun ročně. Krátce nato se všeobecně tvrdilo, že se jedná o peníze pro státní rozpočet, a to jako daň ze zisku soukromých firem zapojených do spolupráce se státním podnikem.
Mám určité pochybnosti o fungování výše uvedeného modelu. Státním lesům ovšem nemůže být tato situace lhostejná - musí totiž plnit veřejný zájem a dbát o obnovu a zlepšování stavu lesů.
Objem zisku státního podniku Lesy České republiky byl ve srovnání s možnostmi minimální, trend zisku byl klesající.

Zavádíme výběrová řízení
Rozhodli jsme se pro nezbytné kroky a systém hospodaření udělat flexibilnější. Nejde ovšem přitom o žádnou socializaci, braní práce soukromým společnostem, ani o hrozby nezaměstnanosti, jak rády vykládají svým zaměstnancům a veřejnosti profesní organizace.
Největší diskuse se vede o způsobu obchodování s dřívím. Lesy České republiky nesčíslněkrát zdůrazňovaly, že mají záměr provádět část obchodu s dřívím samy, zdůrazňuji "část" obchodu. Není přitom pravdou, že by podnik vytvářel síť vlastních lesních závodů. Takřka veškeré činnosti v lese budou i nadále provádět soukromé firmy na základě smluvního vztahu.
Oproti minulosti však dojde k jedné podstatné změně - spolupráce s lesnickými firmami proběhne na základě výběrových řízení, která jsou v jiných odvětvích naprosto standardní záležitostí. Devadesát procent území spravovaných lesními správami bude v režimu komplexní zakázky, kdy smlouva o činnosti bude na pět let. Domnívám se, že se jedná o dostatečně dlouhou dobu pro stabilizaci smluvního vztahu vzhledem k plánování privátních firem podnikajícím v oboru.
Nejdůležitější snahou managementu je rozšíření a lepší využívání tržního prostředí v lesním hospodářství. Zavádíme princip výběrových řízení, která vnesou do smluvních vztahů jasnější hodnotící kritéria.
Dosavadní smluvní vztahy se soukromými podnikateli, podepsané v minulosti bez výběrových řízení, i nadále pokračují v rámci smluvního vztahu a nikdo z nich si nemůže stěžovat, že se náhle ocitl ve vzduchoprázdnu. Opatření mají vést k vytvoření rovných podmínek a zamezit protekcionismu.

Změny přinesou zisk
Nový systém přináší zisk i samotným Lesům ČR. Uplatnění výběrových řízení v části smluvních vztahů generovalo v tržbách 65 miliónů korun. I tento příklad ilustruje potenciál zisků, který je možné reinvestovat do zlepšení stavu státních lesů. V praxi se potvrdilo doporučení Liberálního institutu, že využití výběrových řízení umožní dosažení poměrně vysokých úspor.
Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství se slovně přihlašuje k nutnosti změn ve vzájemných smluvních vztazích, ale ne všechny jejich představy o nastavení a postupném zavedení systému jsou pro státní podnik akceptovatelné.
Opakovaně jsme s asociací jednali a vstřícně zapracovali řadu námětů do připravovaného modelu. Výrazné rozdílné názory jsou v oblastech obchodu s dřívím a v postupném zavádění výběrových řízení. Státní podnik trvá na provádění výběrových řízení na dodávky lesnických prací.
Lesy České republiky jsou samostatným subjektem, který provozuje podnikatelskou činnost se svěřeným majetkem, a nehodlá ho jen "spravovat" dle pokynů různých zájmových skupin. Taková je totiž naše odpovědnost vůči českým zákonům, zakladateli, lesu i příštím generacím.
Autor je generálním ředitelem státního podniku Lesy České republiky
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů