Pátek, 29. března 2024

Havarovaná cisterna součástí volebního boje

Havarovaná cisterna součástí volebního boje
ÚSTÍ NAD LABEM (ob) - Pondělní havárie cisterny s kyselinou ve Velemíně opět rozpoutala vášně kolem kamionové dopravy na E55 přes České středohoří. A znovu ukázala, jak moc chybí nedostavěná dálnice D8.

Hejtman Jiří Šulc (ODS) se několik dní před krajskými volbami nechal slyšet, že "po pondělní havárii kamionu s kyselinou fosforečnou mi už definitivně došla trpělivost. Vyzval jsem proto ministra, ředitele silnic a dálnic a zástupce Dětí Země, aby se se mnou a starosty obcí z našeho regionu sešli a řešili problém dostavby dálnice". Termín jednání je navržen na 27. října. Hejtmanovy proklamace okomentoval předseda klubu komunistických zastupitelů kraje Stanislav Rybák:
"O dálnici mluvíme několik let a stejnou dobu žádáme její dostavbu. Předvolební triky situaci nezachrání. Ta cisterna nebyla první ani poslední. A možná ani ne poslední před volbami ."Doprava spadá na kraji do kompetence náměstka hejtmana Jaroslava Foldyny (ČSSD), který na otázku Haló novin, jak se dá pomoci obyvatelům Velemína a dalších obcí na trase E 55, odpověděl: "Pomodlit se nebo dostavět dálnici. Nic jiného není. Pokud nebude dostavěna dálnice D8, bude stále tato oblast ve stresu. Nyní musí rozhodnout vláda a soudy. Je postaveno osm úseků a je jasné, že jinudy dálnice nepovede. E55 je dnes enormně přetížena a jednat musí centrální orgány. Iniciativu hejtmana považuji za předvolební akci."

Stejný názor má i senátorJaroslav Doubrava (KSČM), který dlouhodobě kritizuje ekologické iniciativy, že z Brna blokují dostavbu dálnice a ohrožují tím zdraví obyvatel kolem silnice E 55. "To, co se stalo, je jen špička ledovce. Zítra to může být další kamion, který nedodrží rychlost." Ve Velemíně se z havarované cisterny vylilo na čtyři tisíce litrů zdraví škodlivé kyseliny fosforečné. Nešlo přitom zdaleka o první letošní nehodu kamionu, stejně jako v Bořislavi či Dubí.
Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů