Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lidé plení planetu, jejich spotřebě Země nestačí
Světový fond pro ochranu přírody (WWF) včera zveřejnil zprávu, podle které lidé plení svoji planetu. Spotřebovávají totiž o pětinu víc přírodních zdrojů, než je Země schopna zase nahradit.
Výpočty WWF například ukazují, že průměrná spotřeba pro jednoho člověka je 2,2 hektaru půdy s přírodními zdroji, zatímco skutečně je k dispozici pouze 1,8 hektaru. Alarmující je také poptávka po surovinách, jako jsou uhlí, plyn a ropa. Podle WWF se jejich spotřeba od roku 1961 zvýšila sedmkrát.

Na opačné straně zeměkoule budou v následujících dnech pobývat dvě senátorské delegace. Do Austrálie se včera vypravili senátoři z výboru pro regionální rozvoj a životní prostředí. Zástupci hospodářského výboru v čele s místopředsedou Senátu Ladislavem Svobodou (ČSSD) v neděli odcestují do Vietnamu. Obě cesty v závěru nynějšího volebního období jsou dvanáctidenní.
Australská mise má stát 600 tisíc korun

Rada EU dosáhla politické dohody ohledně navrhované směrnice, jejímž cílem je minimalizovat negativní environmentální dopady vyplývající z nakládání s odpadem z těžebního průmyslu. Tato směrnice by měla zabránit znečištění půdy a vod, které vzniká ukládáním odpadu na haldy a do vodních nádrží, což jsou dvě nejčastější metody. Zvláštní důraz je kladen na dlouhodobou stabilitu takovýchto zařízení určených pro tento odpad, čímž mají být minimalizovány důsledky možných havárií.

Evropská komise zaslala formální oznámení 18 členským státům, včetně České republice, s požadavkem na transpozici směrnic o vnitřním trhu s elektřinou a plynem (č.2003/54/ES a 2003/55/ES) do národních legislativ. Tyto dvě směrnice jsou základem pro otevření trhu s elektřinou a plynem v EU, přičemž stanovují svobodnou volbu výběru dodavatele v případě průmyslových odběratelů od 1. července 2004, u domácích spotřebitelů pak od 1. července 2007.

Evropská komise schválila finanční balíček určený na boj s nemocemi zvířat v EU. Rozpočet se soustředí na potírání přenosných spongiformních encefalopatií (TSE) a řadu dalších zvířecích nemocí, které mají vliv na zdraví zvířat a lidí. K dispozici budou prostředky ve výši 188 mil. EUR.

CHLÓR UŽ NEBUDE PROJÍŽDĚT ÚSTÍM
Ústeckou Spolchemii opustila poslední železniční cisterna s chlórem. K zastavení vývozu se společnost zavázala po letošních haváriích. Veškerý vyrobený chlór, v bezpečnostní zprávě podniku uvedený jako jedno z největších rizik, by měla firma spotřebovat. Poslední cisterna směřuje k rakouskému zákazníkovi. Mezi odběratele chlóru patřily chemické koncerny jako BASF a další ve střední a západní Evropě. Kontrakty na jeho prodej Spolchemie v tomto týdnu ukončila.

ANNAN SE OSOBNĚ KLONÍ K TERAPEUTICKÉMU KLONOVÁNÍ
Generální tajemník OSN Kofi Annan se v New Yorku vyslovil pro možnost terapeutického klonování lidských zárodků a využívání kmenových buněk pro léčení degenerativních chorob. S novináři o tom hovořil krátce poté, co právní výbor Valného shromáždění OSN zahájil dvoudenní debatu o návrhu mezinárodní dohody o klonování. Výbor zvažuje dva návrhy rezolucí. První, předložený Kostarikou a podporovaný Spojenými státy, zakazuje biologické kopírování lidských bytostí z jakéhokoliv důvodu, zatímco druhý, jehož autorem je Belgie, povoluje klonování pro terapeutické účely. O rezolucích se mělo debatovat ve Valném shromáždění již loni, ale členské státy se tehdy kvůli ostrým sporům a emotivnímu náboji tématu rozhodly jejich projednávání odložit.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů