Středa, 24. dubna 2024

Lesních požárů letos výrazně ubylo, loni situaci zhoršilo sucho

Lesních požárů letos výrazně ubylo, loni situaci zhoršilo sucho
PRAHA - V České republice letos proti minulému roku výrazně ubylo lesních požárů. Jejich počet za tři čtvrtletí meziročně klesl na téměř polovičních 828. Přímá škoda činila 18,2 milionu korun proti 33,4 milionu ve stejném loňském období. "V loňském roce bylo požárů velké množství, což způsobilo suché léto s vysokými teplotami," řekl Hugo Roldán z ministerstva zemědělství.

Letošní stav se podle něj vrátil k dlouhodobému průměru. Ten představuje v tuzemsku zhruba 900 lesních požárů ročně. Loni bylo přes 1700 požárů v lesích.

Oheň letos od ledna do září poškodil zhruba 330 hektarů lesních ploch. Loni to bylo přes 1200 hektarů. Celkové plochy lesů se pohybují kolem 2,5 milionu hektarů.

Ministerstvo zemědělství od roku 1993 zabezpečuje ze svého rozpočtu leteckou hasičskou službu. Ta je určena vlastníkům lesů s výjimkou porostů v působnosti ministerstva obrany a ministerstva životního prostředí. Letos se tato služba vztahuje na 2,4 milionu hektarů lesních pozemků, což představuje zhruba 90 procent lesů v ČR.

Letecká hasičská služba se uskutečňuje pomocí hlídkových a hasebních letounů. Jejím hlavním úkolem je hlídkovat v době zvýšeného nebezpečí vzniku lesních požárů. Náklady se pohybují kolem 15 milionů korun ročně.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů