Čtvrtek, 18. dubna 2024

Firmy budou platit i za cizí šrot

Firmy budou platit i za cizí šrot
Výrobci i dovozci elektrospotřebičů v Evropské unii budou muset platit sběr a likvidaci i těch starých přístrojů, které nevyrobili a se kterými nemají nic společného. Týká se to třeba výrobků od firem, které již zkrachovaly, nebo u kterých se výrobce nedá určit. Přestože směrnice bude platit v celé unii, v nových členských zemích bude situace mnohem horší. Výrobků od neexistujících výrobců je zde výrazně více. Mnoho podniků totiž po pádu komunismu zkrachovalo.
Likvidaci tohoto historického elektrošrotu nařizuje novela zákona o odpadech, která už nyní prošla druhým čtením v parlamentu a druhého listopadu má být schválena. Musí začít platit k 13. srpnu příštího roku. Některým firmám se však tato novela nelíbí a volají po nápravě. Poslankyně Iva Šedivá, jež je ve sněmovně zpravodajkou pro elektroodpadovou novelu, ale nepředpokládá, že by se návrh ještě měnil. Mezi poslanci prý panuje v tomto případě shoda.

Elektrošrot stojí miliardy
"Náklady na likvidaci zboží vyrobeného podniky, které již neexistují, by měly nést stát a obce, a nikoliv firmy, které s tím nemají nic společného," míní ředitel Českomoravské elektrotechnické asociace František Hýbner. "Jinak by průmysl nesl nadměrnou zátěž, která by omezila jeho konkurenceschopnost," dodává zástupkyně generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Anna Veverková. Zátěž bude podle asociace představovat i miliardy korun. Odhad vychází z toho, že pořizovací cena elektrických zařízení na českém trhu je kolem 35 miliard korun.
Ministerstvo životního prostředí, které má zákon na starosti, se však brání. Předpis totiž přebírá z Evropské unie a platí tedy pro všechny stejně. "Historický elektrošrot se řeší v starých zemích EU v zásadě podobně," tvrdí mluvčí ministerstva Kateřina Šůlová.
A stejně jako na západě by se výrobci i dovozci měli o historický šrot postarat podle svých podílů na trhu. V tom ji podporuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu a dokonce i Asociace evropských výrobců domácích spotřebičů, jež v Česku zastupuje dovozce. "Odhady zátěže v miliardách jsou nadnesené," míní prezident asociace dovozců Petr Novotný.
Dodatečné náklady chtějí výrobci promítnout do prodejních cen. Nepůjde však o nijak závratné částky. Například u chladničky by mělo jít v průměru o 300 korun navíc, u velkého spotřebiče, jako je televizor, o dvě stě korun a například u šlehače téměř nic. Spotřební elektroniky by se to nemělo dotknout vůbec. "Ceny dlouhodobě klesají a tyto poplatky jen zpomalí zlevňování zboží," míní Renata Zaňáková, vedoucí marketinku maloobchodní sítě Expert ČR.

Některé firmy již recyklují
Mnohé podniky jsou však s platbami i za své bývalé rivaly smířeny. "Nepředpokládám, že by na nás měl tento zákon nějaký významný vliv. Bezplatná likvidace starých výrobků, například mobilních telefonů, je pro nás běžnou praxí," uvedl mluvčí českého zastoupení Siemensu Petr Sedláček. Obdobně se vyjádřily také elektrotechnické podniky ABB či Moeller Elektrotechnika. Pro další jednání se státem by ale byl například výrobce jističů OEZ.

Výrobci PC jsou aktivní
I bez novely však už nyní v Česku recyklují největší prodejci počítačů. Například největší tuzemský výrobce AT Computers nabízí likvidaci starých počítačů zdarma. Podobně na tom je i podnik Hewlett-Packard. Firma se zaměřuje především na recyklaci toxických náplní do tiskáren. "V celosvětovém měřítku od roku 1991 do července 2003 společnost HP recyklovala celosvětově 68 miliónů kilogramů tiskového materiálu, který by jinak skončil na skládkách," uvedla mluvčí českého zastoupení HP Jana Kučerová.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů