Středa, 17. dubna 2024

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení II.

Petr Horák: Osobnosti environmentálního myšlení II.

Al Gore

"Velmi věřím v oddělení církve a státu. Avšak svoboda náboženství neznamená svobodu od náboženství, existuje lepší cesta." 
 

Autor výroku, věřící člověk, hlásící se k baptistům, se narodil 31. března 1948 ve Washingtonu, D.C. Albert Arnold Gore Jr. pochází z rodiny kongresmana za Tennessee, Alberta Gorea Sr. Vyrůstal střídavě v hlavním městě, kde studoval, a na rodinné farmě v Tennesee. V roce 1969 absolvoval Harvardskou univerzitu, kde si získal uznání svou diplomovou prací na téma "Vliv televize na výkon prezidentského úřadu".

"I když dnes oslavujeme svobodu náboženského vyznání, lidé na celém světě se zabíjejí ve jménu Boha. Během celé lidské historie byly náboženské války jedny z nejbrutálnějších, nejkrutějších a nejbezcitnějších."

I když byl Al Gore odpůrcem války ve Vietnamu, musel po skončení svých studií narukovat. Ve Vietnamu působil jako válečný reportér. V novinářské práci pokračoval i po návratu domů, kdy se mu jako zaměstnanci deníku Tennessean podařilo odhalit mnohé politické zločiny a úplatkářské aféry.

Během své novinářské práce se Gore opět vrhl na studia. Začal studoval filozofii a fenomenologii na Vanderbilt University. V  roce 1974 se v tomtéž městě zapsal na práva. O pouhé dva roky později získal křeslo kongresmana za Tennessee, když ve volbách porazil Stanleyho Rogerse. Tento post vyměnil o osm let později za senátorské křeslo. Již v této době se začíná angažovat v ekologické problematice - v roce 1980 je jedním z hlavních iniciátorů návrhu zákona, jež byl nařídil asanaci chemicky zamořené půdy a odstranění skládek.

"Už několik let usilovně přemýšlím o sobě a svém životě; mnoho mých známých dělá totéž. Více lidí než dříve se ptá: "Kdo jsem? Proč tu jsem?" Nárůst fundamentalizmu v každém světovém náboženství, od Islámu přes judaizmus, hinduizmus až po křesťanství, zakládání nových duchovních hnutí, ideologií a kultů všech tvarů a podstat; popularita doktrín New Age a současná fascinace mýty a příběhy kultur celého světa - to vše slouží jako důkaz pro duchovní krizi moderní civilizace, jež pramení z prázdnoty v jejím středu a absence závažnější duchovní příčiny."

Demokrat Albert Gore, jež v roce 1988 neúspěšně kandidoval proti tehdejšímu viceprezidentovi (od r. 1980) Georgi Herbertu Walkeru Bushovi Sr., je jeden z autorů politické deklarace o ochraně životního prostředí na Zemi jako závěrečného dokumentu mezinárodní konference o ochraně ozónové vrstvy (1989). Jako jeden z deseti demokratických senátorů se vyslovil pro intervenci v Iráku v roce 1991. V roce 1992 vedl americkou delegaci na summitu OSN o životním prostředí a rozvoji v Rio de Janeiro. V červnu 1992 navrhl pětibodový celosvětový ekologický “Marshallův plán". Vyslovil názor, že záchrana životního prostředí na Zemi musí být ústředním organizačním principem světa v období po skončení studené války. V tomtéž roce napsal svůj světoznámý bestseller "Earth in the Balance: Healing the Global Environment". A rovněž v roce 1992 si jej vybral William Jefferson Clinton jako svého viceprezidenta. Tuto funkci zastával až do roku 2001, kdy jej vystřídal ministr obrany Richard B. Cheney. Ve svém úřadě se mimo jiné postaral o snížení výdajů vlády Spojených Států.

"Někteří křesťané zneužívají prorocké vize apokalypsy - podle mého názoru neodpustitelně - jako omluvu za zřeknutí se své zodpovědnosti správce Božího stvoření."

Ani Goreovi se, stejně jako Clintonovi, nevyhnul skandál. Byl obviněn, že pro získávání financí kampaň za své a Clintonovo znovuzvolení v roce 1996 používal federální prostředky - telefon v Bílém domě.

V roce 2001 Gore neúspěšně kandidoval proti dalšímu z dynastie Bushů - proti Georgi Walkeru Bushovi Jr. Zajímavostí je, že jako svého případného viceprezidenta si zvolil senátora za Connecticut Josepha I. Liebermana - bylo to poprvé v historii USA, co se ortodoxní Žid dostal na kandidátku jedné ze dvou hlavních politických stran.

Albert Gore, jež je velkým propagátorem internetu (je mu připisováno autorství termínu "informační dálnice"), je od roku 1969 ženatý s Mary Elizabeth Aitcheson, zvanou "Tipper", jež se proslavila vedením kampaně za označení hudebních nahrávek se sexuálním obsahem. S ní má čtyři děti - Karennu Gore Schiff, Kristin, Sarah a Alberta III.

"Úspěch na cestě za záchranou globálního ekologického systému bude záviset na tom, jestli si začneme vážit životního prostředí jako celku - ne pouze jeho částí."

Dílo Al Gorea:

Al Gore, Earth in the Balance: Ecology and the Human Spirit, Houghton Mifflin, 1992
Al and Tipper Gore, Joined at the Heart: The Transformation of the American Family, Henry Holt, 2002

Biografie:

David Maraniss and Ellen Nakashima, The Prince of Tennessee: The Rise of Al Gore, Simon & Schuster, 2000
Bill Turque, Inventing Al Gore: A Biography, Houghton Mifflin, 2000

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů