Úterý, 16. dubna 2024

Město chce využít teplo Země

Město chce využít teplo Země
Litoměřice - Až na jednu miliardu korun by mohla přijít realizace projektu na využití geotermální energie, který na konferenci v Karlových Varech představil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč. Jestliže by se podařilo ambiciózní záměr uskutečnit, Litoměřice by se staly průkopnickým městem v celé východní Evropě ve využití geotermální energie. Město až dosud své plány pečlivě tajilo, v tajnosti probíhaly i schůzky se zástupci Světové banky, která by se na financování projektu podílela.
Podle předběžných předpokladů by se tepelná energie z nitra Země získávala takzvanou metodou Hot dry rock - horká suchá skála, vyvinutou v americkém Los Alamos. Teplo by se získalo za pomocí několika vrtů hlubokých až 5 tisíc metrů. Očekávaná teplota v této hloubce by měla dosahovat hodnoty kolem 140 stupňů Celsia. Už běžný geologický průzkum prozradil, že okolí Litoměřic skýtá velmi vhodné geologické prostředí pro realizaci záměru. "Vytápění bytů, termální koupaliště, fotbalové hřiště s vyhřívaným trávníkem, vytápění skleníků," naznačuje svou vizi o využití absolutně čisté, ekologické energie litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. Podle něj by výkon zařízení dosahoval až 15 megawattů tepelného výkonu a další 4 megawatty výkonu elektrického, což by například stačilo na pokrytí veškeré spotřeby teplé vody celého města během letního období. Dalším nezanedbatelným přínosem by mohlo být, že díky ekologické energii by se značně zlepšila kvalita ovzduší v Litoměřicích. Město by tak dokonce mohlo vydělávat na prodeji emisních kvót - nevyčerpaných limitů emisí jiným znečišťovatelům.
Otcem velkolepého projektu je vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler. "Ta myšlenka je stará asi dva roky, ale intenzivně na ni pracujeme přibližně od dubna. Netroufal jsem si s tím již dříve před představitele města předstoupit, aniž bych měl všechno připravené. Mysleli by si, že jsem se zbláznil a vlastně bych se jim ani nemohl divit," s úsměvem popisuje Gryndler. Jak říká, dnes už se projekt slibně rozvíjí. Probíhají jednání s ministerstvy, dokonce i se zástupci Světové banky. On sám spolu s představiteli města, našimi předními geology a geofyziky absolvoval několik zahraničních stáží ve vyspělé Západní Evropě, kde se podobná metoda využívá. "Například v rakouském Altheimu, kde stejný projekt již funguje, je pomocí geotermální energie vytápěno 80 procent domácností. Nejedná se o žádnou velkou stavbu. Samotná teplárna spolu s elektrárnou vypadá jako rodinný domek," charakterizuje revoluční zdroj ekologické energie Gryndler.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů