Čtvrtek, 18. dubna 2024

Peníze mají přimět lidi topit ekologicky

Peníze mají přimět lidi topit ekologicky
Zlín Motivovat obyvatele Zlínského kraje, aby začali topit ekologicky, je podle oslovených lídrů jednotlivých politických stran poměrně složitá věc. Někteří již s touto osvětou začali, jiní se k ní teprve chystají. " Kdybychom vyhráli volby, vyčlenili bychom v rámci podprogramu finanční částku pro jednotlivá města a obce v kraji. Tu by pak využívaly například na informační kampaň. Bylo by to něco podobného, jako už teď přesvědčujeme například televizními šoty i letáčky obyvatele, aby více třídili odpad," uvedl například kandidát na hejtmana za ČSSD Jaroslav Drozd. Podobně se k věci staví i KDU- - ČSL, která se chce dále soustředit především na zintenzivnění komunikace mezi školáky. " Již nějaký čas uskutečňujeme semináře a besedy s žáky a studenty. Je to velmi účinné. Přednášky směřujeme především tak, aby se v prvé řadě dozvěděli, co to ekologické topení vůbec je a jak je pro naši budoucnost důležité," podotkl hejtman a aspirant na obhájení křesla František Slavík.
Lídr krajské kandidátky Strany zelených Miroslav Janík tvrdí, že obyvatelé mají poměrně velké mezery o tom, co to vůbec ekologické topení je a jaké jsou jejich možnosti například v cenové dostupnosti tepelných čerpadel či solárních komponentů. Zároveň si uvědomuje, že lidi nejvíce motivuje finanční stránka věci. " Vyčleníme peníze, aby obce a města mohly vyhlašovat v rámci svých kompetencí různé ekologické programy, například při zateplování domu obdrží jeho majitel peněžní dotaci," doplnil Janík.
Podle lídra Správného směru a kandidáta na hejtmana Josefa Mikesky je obyvatele možné motivovat pouze penězi. " Z rozpočtu bychom uvolnili určitý obnos financí, který by lidi přesvědčil o tom, aby přešli na paliva, která přírodu méně znečišťují," řekl Mikeska.
Naopak současný statutární náměstek a lídr volební kandidátky ODS za Zlínský kraj Libor Lukáš uvedl, že ekologické topení není otázkou pro představitele regionální správy.
" Na úrovni krajů neexistuje žádný nástroj, jak tento problém řešit. Motivace lidí, aby začali topit ekologicky, musí přijít ze strany vlády. Stačí si vzpomenout, jak vysoké dotace jsme vynaložili na podporu plynofikace i v těch nejzastrčenějších obcích. V současné době cena plynu tak rychle roste, že se jím topit nevyplatí," reagoval Lukáš. Nad motivačními programy na ekologické vytápění se naopak ještě nezamýšlel kandidát na hejtmana Vladimír Křemeček z KSČM. Připustil ovšem, že jde o důležitou věc. " Rozhodně by lidé měli přestat topit uhlím a koksem. Jak je o tom přesvědčit, nevím," sdělil Křemeček.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů