Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vláda nevyhlásila ptačí území, hrozí sankce od EU

Vláda nevyhlásila ptačí území, hrozí sankce od EU
Vláda vystavuje republiku hrozbě sankce od Evropského soudního dvora. Ve středu totiž kabinet kvůli plánované výstavbě průmyslové zóny Dolní Lutyně nedaleko Ostravy nevyhlásila v této lokalitě chráněné ptačí území, které se mělo stát součástí evropské soustavy chráněných oblastí Natura 2000.
Z výkladu evropských směrnic přitom vyplývá, že ptačí oblasti se musí vyhlašovat výhradně na základě odborných ornitologických kritérií. Ekonomické zájmy se nesmí brát v úvahu. To už poznalo například Španělsko, které podle Evropského soudního dvoru porušilo evropskou směrnici tím, že na území vhodném pro vyhlášení ptačí oblasti nechalo postavit silnici. Spor s Evropskou komisí prohrálo i Německo, Rakousko či Holandsko.
"Vláda dala přednost průmyslové zóně před ochranou území evropského významu. To se může stát jen v Česku. Nejbližším krokem bude podání stížnosti Evropské komisi na postup české vlády," oznámil Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika.
V okolí Dolní Lutyně žije například vzácný dravec moták pochop, který loví v místech, kde by měla průmyslová zóna stát.
"Ať se ptačí oblasti vyhlašují tam, kde ptáci skutečně žijí, někde v Beskydech," řekl ještě před jednáním vlády Martin Pecina, náměstek ministra průmyslu. Ministerstvo průmyslu a pro místní rozvoj spolu s Moravsko-slezským krajem však požadovaly pouze to, aby se ptačí oblast u Ostravy pouze zmenšila o plánovanou průmyslovou zónu, která by měla nabídnout několik tisíc nových pracovních míst.
Kabinet nakonec rozhodl, že žádná ptačí oblast nevnikne, a uložil Ministerstvu životního prostředí najít jiné řešení. Vláda nevzala ohled ani na dvě petice s více než 2800 podpisy, které protestovaly proti výstavbě průmyslové zóny na úkor ochrany přírody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů