Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Automobilová doprava je především ve velkých městem největším znečišťovatelem ovzduší. Z poslední zprávy o stavu ovzduší, kterou vypracoval Český hydrometeorologický ústav, například vyplývá, že se v posledních letech zvyšuje znečištění malými, pouhým okem neviditelnými částicemi prachu. Především v Praze je jeho původcem právě automobilová doprava. "Od roku 2001 se ukazuje vzestupný trend ve znečištění ovzduší prachovými částicemi menšími než deset mikrometrů ve všech stanicích v republice," uvedl hydrometeorologický ústav. Malé částice prachu přitom pronikají hluboko do dýchacího ústrojí a mohou se na ně navazovat další škodliviny.

Několik projektů na čerpání financí z fondů Evropské unie připravil Krkonošský národní park. Jde například o financování ekologických autobusů, opravy turistických cest, cyklostezek nebo zdokonalování infrastruktury pro tělesně postižené. "Zajímavým projektem je zcela jistě také plánovaný monitorink návštěvnosti pomocí elektronických čidel instalovaných na důležitých krkonošských křižovatkách," uvedl mluvčí národního parku Radek Drahný.

Přerov Četnější počet exemplářů ohrožené kudlanky nábožné zaznamenali zoologové na Přerovsku. Podle odborníků přeje výskytu tohoto teplomilného hmyzu především letošní teplý a suchý rok. Četnější nálezy mohou svědčit také o zlepšení životního prostředí. "Letos je jejich výskyt významný a nápadný, objevují se dokonce i ve velkých městech, kde si jich všímají lidé. Čtyři exempláře našli například přímo v Přerově a jeden dokonce pocházel z Olomouce,"řekl přerovský amatérský zoolog Adolf Goebel. Podotkl, že jejich výskyt svědčí také o letošním teplém klimatu.

Olomoucký kraj a společnost EKO-KOM budou po tři roky rozvíjet a zkvalitňovat systém separovaného sběru odpadu v tomto regionu. Uzavřená smlouva předpokládá zpracování analýzy současného stavu a postupu, jak systém vylepšit. Obce tak budou moci získat další nádoby na separovaný sběr. Společnost EKO-KOM do nových nádob pro obce v Olomouckém kraji investuje 2,9 miliónu korun. "Nejproblémovější místa posílíme co nejdříve," uvedla Miroslava Švadlenková z krajského úřadu. Podle ní EKO-KOM dodá kraji letošní várku kontejnerů do konce listopadu. Kraj bude při výběru nádob i jejich umístění respektovat již existující systém sběru v obcích. "Rozhodně nechceme nakoupit jeden unifikovaný typ kontejneru pro všechny. Naopak, budeme se snažit doplnit již rozmístěné nádoby stejnými či podobnými," doplnila Miroslava Švadlenková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů