Čtvrtek, 25. dubna 2024

Arktida bude do sta let prakticky bez ledu

Arktida bude do sta let prakticky bez ledu
Koncem tohoto století bude Arktida s největší pravděpodobností v letních obdobích prakticky bez ledu. Uvádí se to v zatím nejobsáhlejší zprávě o změnách arktického klimatu, kterou vypracovalo 250 vědců na žádost osmi států regionu a která má být oficiálně zveřejněna 8. listopadu.
Roztání arktické ledové čepičky, která se jen za posledních 30 let zmenšila o 15 až 20 procent, může také podle ekologů znamenat úplné vymizení některých místních živočišných druhů, jako je třeba lední medvěd.
"Lední medvěd by mohl do konce století zcela zmizet. Pakliže se množství ledu v létě zredukuje na minimum, má malou šanci na přežití," soudí na základě zmíněné zprávy Světový fond na ochranu přírody. Podle dokumentu arktická oblast čelí téměř dvakrát rychlejšímu oteplování než zbývající části planety a tento trend bude pokračovat. Teploty zde stoupnou v příštích sto letech o čtyři až sedm stupňů Celsia.
O klimatických změnách v oblasti Arktidy mají 24. listopadu jednat na Islandu vlády osmi států, které s Arktidou bezprostředně sousedí, tedy USA, Ruska, Kanady, Dánska, Norska, Švédska, Finska a Islandu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů