Čtvrtek, 28. března 2024

Sněmovna: Firmy se trestat nebudou

Sněmovna: Firmy se trestat nebudou

Vláda napoprvé neuspěla se snahou zavést po vzoru anglosaských zemí trestní postihy podniků. Připravený návrh zákona o trestní odpovědnosti právnických osob včera Poslanecká sněmovna smetla po hodinové diskusi, když se za něj nakonec postavila jen sociální demokracie.
Lidovců a unionistů, kteří měli k návrhu napsanému ještě v dobách Špidlovy vlády, řadu výhrad, bylo v jednací síni při klíčovém hlasování jen málo. Občanští demokraté a komunisté pak zákon snadno zamítli.

Podnikatelé spokojeni
"Myslím, že poslanci rozhodli dobře. Za trestné činy by měly být zodpovědní konkrétní lidé ve vedení a nikoliv samotné podniky. A obecně platí, že by se firmy neměly svazovat novými zákony a ještě navíc zdvojenými. Například pokuty za prohřešky proti ekologii jsou už dnes ohromné," reagoval na hlasování sněmovny generální ředitel Unipetrolu Pavel Švarc.
Proti připravenému návrhu už dříve ostře vystoupil prezident Svazu průmyslu a obchodu České republiky Jaroslav Míl. Podle jeho názoru by společnost měla podnikatele jako tvůrce hodnot podporovat a nikoliv je permanentně kriminalizovat.
Proti novému zákonu vedle podnikatelů protestovali i mnozí právníci, kteří byli po celá desetiletí vychováváni, že trestní odpovědnost mohou nést jen živí lidé a nikoliv instituce. Strach z možné záplavy nových trestních oznámení měli také státní zástupci a policisté a varovali před tím, že řada z nich bude účelová - tak aby firma byla vyšachována z konkurence.
"To, jak to nakonec dopadlo nesouvisí s odbornou stránkou věci, ale s politikou. Mezinárodní trendy a požadavky jsou jasné - svět takový zákon chce. Je tedy jen otázkou času, kdy se podobný návrh objeví znovu," tvrdí však jeden z autorů neúspěšné předlohy, předseda senátu Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal.
Že zákon nepadl úplně, potvrdil i unionistický ministr spravedlnosti Pavel Němec. Jak uvedl, vláda ho nebude předkládat znovu, ale zkusí jeho principy prosadit v rámci nového trestního zákona. Ten již projednávají sněmovní výbory.
Šámal rovněž připomíná, že podobné normy už od devadesátých let minulého století platí i v kontinentální Evropě. Například v celé Skandinávii či ve Francii, Belgii a částečně i ve Španělsku. Nově se zavádí i v řadě postkomunistických zemí, v Polsku, Maďarsku či Litvě.
O co vlastně šlo? Vláda navrhovala, aby firmy mohly být postiženy za trestný čin spáchaný jejím jménem či v jejím zájmu. Soud měl mít pravomoc právnickou osobu zrušit, zabavit jí majetek nebo uložit zákaz ucházet se o veřejné zakázky či přijímat dotace. Trestem mělo být i zveřejnění odsuzujícího rozsudku v médiích. Zákon měl být namířen hlavně proti organizovanému zločinu, korupci či proti poškozování životního prostředí.

Průlom do práva
"Byl by to skutečně průlom do českého trestního práva, největší za posledních sto let," prohlásil stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil. I on soudí, že zákon by mohl být snadno zneužíván.
Naopak právní expertka KDU-ČSL a šéfka sněmovního ústavně-právního výboru Vlasta Parkanová po hlasování uvedla, že se zavedením trestní odpovědnosti právnických osob je možné souhlasit. Ale vládou zvolený způsob byl podle ní špatný. Vládní experti už dříve připouštěli ve sněmovně problémy také proto, že návrh se při připomínkovém řízení rozrostl o desítky dalších trestných činů, které měl oproti původním předpokladům postihovat.

Co například navrhovala vláda postihovat

ohrožování zdraví závadnými potravinami
poškození a ohrožení životního prostředí
pletichy při zadávání veřejné zakázky a při veřejné soutěži
krácení daní
manipulace s kursy cenných papírů
legalizaci výnosů z trestné činnosti
zkreslování údajů o stavu hospodaření
neoprávněné zaměstnávání cizinců
účast na skupině organizovaného zločinu

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů