Úterý, 19. března 2024

Ambrozek to přehnal, říká šéf lidovců

Ambrozek to přehnal, říká šéf lidovců
Lidovecký ministr životního prostředí Libor Ambrozek si sice od svých stranických kolegů kvůli vulgární textové zprávě vyslechl své, ale podporu své mateřské strany neztratil. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek dnes řekl, že Ambrozek podle něj sice v soukromé "esemesce" použil nevhodné výrazy, ale z případu nehodlá dělat aféru.


Ambrozek se chystá omluvit členům sněmovního hospodářského výrazu, které v SMS zprávě označil velmi nevybíravým výrazem. "Až bude příležitost, zajdu na hospodářský výbor," řekl ministr. Věří, že se vyostřená situace zklidní.
Ambrozkovu korespondenci se šéfy velkých českých podniků, které ministr žádal o podporu zákona o obchodování s emisními povolenkami, v úterý zveřejnil předseda hospodářského výboru Josef Hojdar z ČSSD. Vládní poslanec při jednání sněmovny označil Ambrozka za "dobytka a škůdce státu" a vyzval premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), aby lidoveckého ministra odvolal. Předseda vlády sice podle svých slov Hojdarovo rozčilení chápe, chce ale věc zklidnit. Čeká, že Ambrozek se zachová "jako chlap". Je možné, že si celou věc vyříkají na večerním jednání vlády.


Kalousek míní, že Ambrozek bojoval za správnou věc, byť při získávání podpory pro zákon použil nepublikovatelné a nevhodné výrazy. "Nepochválili jsme ho, ale podporu naší strany má," uvedl Kalousek. Z koaliční smlouvy mezi ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU vyplývá, že premiér nemůže odvolat ministra, který ve vládě hájí zájmy lidovců nebo unionistů, bez souhlasu předsedy menší vládní strany. Kalousek dodal, že z vlastních zkušeností z hospodářského výboru ví, že na jeho zasedání sem tam padnou ostřejší výrazy. "Členové hospodářského výboru nejsou žádné klášterní schovanky," poznamenal Kalousek.


Ambrozek se hájil tím, že expresivní výrazy použil v soukromé korespondenci. "Člověk se někdy unáhlí, já jsem prudká povaha. Samozřejmě nahlas taková slova nepoužívám," řekl v úterý novinářům. Slíbil, že se omluví, odstoupit kvůli tomu ale nehodlá. "Jedno ne úplně slušné slovo není důvodem k odstoupení z funkce," soudí křesťansko-demokratický politik.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů