Čtvrtek, 28. března 2024

Ukládání na skládku podraží

Ukládání na skládku podraží
Přibyslav Ceny za ukládání odpadu na skládce v Ronově u Přibyslavi se od příštího roku zvýší v průměru o 100 korun za tunu.

Obce mají výhody

Podle starosty města Jana Štefáčka k tomu došlo v souladu se zákonem o nakládání s odpady. Město v současné době účtuje skládkujícím troje různé poplatky. Více než 100 smluvních obcí, z nichž 73 společně s Přibyslaví skládku zakládalo a pomáhalo financovat, mají i nadále určité výhody. Platily v minulosti 520 korun za jednu tunu odpadu. Od nového roku zaplatí za tunu o 100 korun více a k tomu ještě 19 procent daně z přidané hodnoty (DPH). Vyšší náklady, asi 600 korun za tunu plus 19 procent DPH, bude platit i firma ze Žďáru nad Sázavou, která skládku v Ronově využívá. Ostatním firmám a společnostem bude město účtovat za jednu tunu odpadu více než 1000 korun a navíc i 19 procent DPH.

Uvažují o rozšíření

Od počátku 90. let, kdy byla skládka v Ronově založena, na ni bylo uloženo 312 tisíc tun odpadu, město už musí uvažovat o jejím rozšíření a postupné rekultivaci zaskládkované plochy. Také Havlíčkův Brod ukládá komunální odpad na skládku v Ronově. Město příští rok kvůli zdražení připlatí 1 milion 800 tisíc korun. Poplatek za odpady, který hradí občané, by se však ještě neměl podle místostarosty Jiřího Vondráčka zvýšit. K tomu dojde až v roce 2006. "Propočet ceny se totiž dělá na základě výsledku minulého roku,"vysvětlil.

Lidé poctivě třídí

Podle jeho slov nevzrůstá objem komunálního odpadu v popelových nádobách, a to díky tomu, že lidé hodně třídí. "Pokud by občané neseparovali odpad, městu by se to hodně prodražilo. Některý odpad by na skládku navíc vůbec nepřevzali,"podotkl Vondráček. V souvislosti s ukládáním odpadů upozornil, že některé druhy odpadů vybírá sběrný dvůr technických služeb. Ne za všechny odpady, které patří do sběrného dvora, se vybírají peníze. "Poplatek je vybírán zejména za nebezpečné odpady, jako je dehet, eternit nebo za objemné odpady, například za výkopovou zeminu, zdivo, dřevo a podobně,"sdělila mluvčí městského úřadu Světlana Pátková. Náklady na odvoz a likvidaci těchto odpadů vzrůstají a nejsou zahrnuty v základním poplatku za komunální odpad, který hradí každý občan.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů