Pátek, 26. dubna 2024

Libor Ambrozek udělil osm Cen ministra životního prostředí za rok 2004 sedmi osobnostem a jedné organizaci

Rovněž program ekoznačení – označování výrobků šetrných k životnímu prostředí značkou Ekologicky šetrný výrobek – slaví letos v České republice své desáté výročí.
Libor Ambrozek udělil osm Cen ministra životního prostředí za rok 2004 sedmi osobnostem a jedné organizaci

Ve středu 10. listopadu 2004 obdrželi v Lapidáriu Národního muzea na pražském Výstavišti z rukou  ministra životního prostředí RNDr. Libora Ambrozka za významný přínos životnímu prostředí Cenu ministra životního prostředí za rok 2004 tyto osobnosti a organizace:

Mgr. Květoslava Burešová, programová ředitelka Střediska ekologické výchovy Chaloupky - za několik desetiletí výjimečně obětavé práce ve výchově mladé generace k odpovědnému vztahu k přírodě a životnímu prostředí.

Ing. Jiří Čunek, starosta města Vsetín - za osobní nasazení, díky němuž je město Vsetín příkladem ostatním v praktickém prosazování udržitelného rozvoje na místní úrovni.

Český svaz ochránců přírody  - za program Místo pro přírodu, který dosud nevídaným způsobem dokázal zaktivizovat pro ochranu přírodního bohatství velkou část společnosti a rovněž za vytvoření a úspěšné provozování Národní sítě stanic pro handicapované živočichy.

Mgr. Pavel Doucha, právník Ekologického právního servisu - za výjimečný přínos ve zvyšování právního povědomí české veřejnosti v oblasti životního prostředí.

prof. RNDr. Hana Librová, CSc. - za celoživotní dílo, které vykonala zejména ve studiu a popularizaci ekologicky příznivých způsobů života v dnešní společnosti.

PhDr. Marie Hrušková a Jaroslav Turek - za dlouholetou popularizaci významné části našeho přírodního a kulturního dědictví, jímž jsou památné stromy.

RNDr. Jan Květ, CSc. - za celoživotní práci a příkladnou reprezentaci České republiky na poli mezinárodní spolupráce v ochraně přírody, zejména v programu UNESCO Člověk a biosféra.

V letošním roce se Ceny ministra životního prostředí udělují již podesáté. Toto ocenění za výjimečné dílo ve prospěch životního prostředí a jeho ochrany, za výjimečné osobní nasazení nebo za významný počin získalo za dobu existence tohoto vyznamenání do včerejšího dne 73 osobností ze sféry vědecké, kulturní, či pedagogické, ale také řada osobností z nevládního sektoru či z oblasti samosprávy či podnikatelské sféry.

Současně s Cenami ministra předal dnes Libor Ambrozek i čtyři nové certifikáty čtyřem firmám, které se zařadily do programu Ekologicky šetrný výrobek.

Za plošné textilie a výrobky z nich, textilní oděvy, hygienické textilie, ložní a stolní prádlo, interiérové textilie získala spol. s r.o. HYBLER, významný český výrobce těchto výrobků. Jedná se o vůbec první ekoznačku v ČR, která byla udělena textilnímu výrobku.

Firmy MY DVA holding a.s., a ARTIK II s.r.o. získaly známky za ekologicky šetrný kancelářský nábytek.  Za plynové teplovodní kotle získala certifikát spol. s r.o. Vaillant.

Rovněž program ekoznačení – označování výrobků šetrných k životnímu prostředí značkou Ekologicky šetrný výrobek – slaví letos v České republice své desáté výročí. Za tu dobu získalo ekoznačku již více než 300 produktů od sedmi desítek firem. Ekoznačku je dnes možné získat již v 35 výrobkových kategoriích. Více informací na adrese http://www.ekoznacka.cz.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů