Pátek, 29. března 2024

Majitel skládky v Pozďátkách pracuje na změně názvu firmy

Majitel skládky v Pozďátkách pracuje na změně názvu firmy
Miroslava Čermáková

Pozďátky Nový mluvčí majitele skládky nebezpečného odpadu v Pozďátkách Milan Křivohlavý vstoupil v kauze "Skládka Pozďátky"na scénu v den kolaudačního řízení stavebních úprav na skládce. Firma Třebíč s. r. o., na níž italská firma ICKM Real Estate převedla v březnu tohoto roku pozemky včetně skládky, nechala těleso skládky i okolní pozemky zakrýt bezpečnostní fólií, ale kolaudační řízení stavební úřad v Třebíči oddálil ve čtvrtek 4. listopadu o 60 dní pro nedostatky v předložených dokumentech.

Našemu deníku poskytl garant ICKM za spolupráci s médii Milan Křivohlavý rozhovor.

V čem všem spočívá vaše role v této záležitosti?

Mám spolupracovat se všemi médii v regionu tak, abychom vždy včas a kompletně sdělili široké veřejnosti jakékoliv otázky, které s citlivým tématem skládka Pozďátky souvisejí.

Kolaudační řízení je sice oddálené, ale předpokládám, že už pracujete na dokumentech potřebných pro udělení tzv. EIA, která vyloučí negativní dopad skládky na životní prostředí.

V současné době pro nás zpracovává dokumentaci na takzvané oznámení o záměru EIA špičková firma s českým managementem DHV cz. s. r. o. se sídlem v Praze, ale skládku řeší pracoviště v Brně. Po referencích o ní jsme přesvědčeni o tom, že ji zpracuje objektivně. Ke spolupráci jsme přizvali i další odborníky.

Víte o tom, že občanské sdružení Pozďátky bez jedů udělá všechno pro to, abyste EIU nezískali?

Ano, je to legitimní postup. Chceme celý proces posuzování skládky na životní prostředí projednávat za účasti veřejnosti. Nikdy si nebudeme myslet, že jenom my máme pravdu. Součástí celého procesu je i oponentní řízení k dokumentaci k EIA.

Budete usilovat o potrestání viníka havárie na skládce?

Jsme v obtížné situaci, protože nám chybí kompetence k tomu, abychom mohli jít do minulosti. Při zakoupení skládky měla firma ICKM problém dostat od správce konkurzní podstaty nějaké dokumenty. Předchozí správci skládky řadu významných dokumentů zlikvidovali, skartovali. Byli si zřejmě vědomí, že by nebylo dobré, aby je někdo našel. Teprve dnes se nám složitě a oklikou daří přes archívy a různé úřady doplňovat dokumentaci. Podařilo se nám najít významnou dokumentaci na půdě budovy váhy v Pozďátkách na skládce. Kolega Vykuka se oblékl do pracovního, prošmejdil půdu a našel poklad.

Jak si mohla tak renomované firma, kterou je ICKM, koupit havarijní stav?

Když si půjdete do autobazaru pro automobil, tak také dopředu nevíte, jestli za tři dny neodejde baterie, jestli nepraskne pneumatika.

To je trochu divné přirovnání, nemyslíte?

No, u konkurzu přece nemůžeme reklamovat. Neměli jsme šanci koupený majetek vrátit.

Obec Slavičky vás žádala o prodání skládky za rozumnou cenu. Co vy na to?

My se tím vážně zabýváme a s touto variantou chceme pracovat i ve variantách při zpracování dokumentace pro EIU. Musíme počítat s reálnou proveditelností jednotlivých řešení. Máme ale zásadní pochybnosti o tom, zda bude obec Slavičky schopna sjednat si státní podporu. Nikdy jsme od její samosprávy neslyšeli konečnou verzi technického řešení likvidace skládky.

Slyšela jsem něco o tom, že by se firma Třebíč s. r. o. měla přejmenovat? Co je na tom pravdivého?

Nešťastné emociální slůvko Třebíč v názvu firmy co nejdříve nahradí jiné. Firma se přejmenuje na Logika s. r. o.. Právě se všechno notářsky řeší. Nadále bude dceřinou firmou ICKM.
Zdroj:Třebíčský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů