Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jeskyně si od oprav slibují zájem turistů

Jeskyně si od oprav slibují zájem turistů
Hana Hulíková Magda Vránová
Olomoucký kraj Stejný nebo jen o málo nižší zájem návštěvníků jako vloni zaznamenaly v právě ukončené hlavní sezoně jeskyně v Olomouckém kraji. Příčiny stagnace návštěvnosti spatřují vedoucí v úbytku dětí. Za krásami podzemí tak míří méně školních výletníků. V některých jeskyních zase návštěvnost významně ovlivnily opravy a rekonstrukce, jejichž záměrem je prohlídkové trasy zmodernizovat.
O tři tisícovky méně návštěvníků než vloni zaznamenaly Javoříčské jeskyně na Olomoucku. " Zavítalo k nám 46 tisíc lidí. Už ale nejezdí tolik školních výletů. Vstupné jsme přitom několik let neměnili," uvedla tamní hospodářka Eva Sedláková. V nedalekých Mladečských jeskyních si na úbytek turistů nestěžují. " Přišlo kolem dvaceti tisíc lidí," prozradila pracovnice Drahomíra Coufalová. Připomněla, že před zahájením sezony v Mladči otevřeli upravenou trasu, z níž odstranili zchátralé betonové plochy.
Rekonstrukce si vyžádala 1,25 milionu korun z prostředků ministerstva životního prostředí. Jeskyně Na Pomezí na Jesenicku zase letos kvůli plánovaným úpravám ukončila sezonu o dva měsíce dříve. " Od září opravujeme elektroinstalaci, vyměňujeme nasvětlovací techniku a upravujeme návštěvní trasy," sdělil vedoucí správy jeskyně Petr Kubalák. Na modernizaci vydá ministerstvo životního prostředí několik milionů korun. Předčasné ukončení sezony se projevilo poklesem návštěvnosti. " Vloni k nám zavítalo téměř 62 tisíc lidí, letos o deset tisíc méně," upřesnil Kubalák. Zájemci o uzavřenou jeskyni Na Pomezí se zřejmě stěhovali do jeskyně Na Špičáku ve stejném regionu. " Turistů přibylo v posledních dvou měsících. Vloni jich celkem přišlo okolo 15 tisíc, letos o dvě tisícovky více," uvedla vedoucí tamní správy Evelyna Vozábalová. Podle ní letos přibylo také tělesně postižených návštěvníků.
" Jsme totiž jediná kompletně zpřístupněná bezbariérová jeskyně v republice. Často k nám kvůli tomu míří celé zájezdy vozíčkářů," podotkla Vozábalová. Už dva roky jsou mimo provoz unikátní Zbrašovské aragonitové jeskyně v Teplicích nad Bečvou. Probíhá v nich celková rekonstrukce, a pokud se vše podaří stihnout v termínu, otevřeny by měly být na jaře příštího roku. Všechny jeskyně v kraji spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny a současné vstupné do nich nepřesahuje částku 60 korun.
Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů