Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ÚS: KUŽVART NEPOCHYBIL, KDYŽ SE VYJÁDŘIL KE KÁCENÍ NA ŠUMAVĚ
Bývalý ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) podle Ústavního soudu (ÚS) nepochybil, když se jeho úřad vyjádřil tiskovou zprávou ke kácení stromů na Šumavě kvůli kůrovci. Ekologický právní servis (EPS) to označil za nezákonné, protože ministerstvo v té době zároveň jako odvolací orgán rozhodovalo o stížnosti na povolení k těžbě, které vydala správa národního parku. Podle EPS to narušilo nezávislost a nestrannost řízení. Spolu s Hnutím Duha napadli Kužvartův postup u Vrchního soudu, ten však nenašel žádné pochybení. Stejně rozhodl i Ústavní soud. Na výkon státní správy nejsou kladeny stejné požadavky nestrannosti jako například na soudnictví, upozornil předseda soudu Pavel Rychetský. Otázka kácení na Šumavě se týkala všech. Není možné, aby ministr nemohl vyjádřit svůj názor, dodal.

Potravinářská firma Setuza získala od ústeckých radních souhlas s vybudováním nového závodu na výrobu metylesteru řepkového oleje (MEŘO). Roční produkce by měla být asi 50 až 70 tisíc tun MEŘO, který se používá při výrobě bionafty. "Podmínkou souhlasu je, že Setuza musí město informovat o všech únicích látek a haváriích," řekl včera mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.
Předejít tak město chce špatným zkušenostem, které v minulosti mělo s ústeckou Spolchemií.

VODA BY MĚLA ZDRAŽIT V PRŮMĚRU O 6 PROCENT
Cena vody by příští rok měla podle odhadu předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací Oty Melchera stoupnout průměrně asi o šest procent. Podle dostupných informací se ceny navrhované na rok 2005 pohybují v nárůstech okolo dvou až tří procent nad inflaci, řekl Melcher s tím, že konečné rozhodnutí o cenách mají v rukou města a obce. Voda přitom v tuzemsku zdražuje od roku 1989. Tehdy stál metr krychlový 80 haléřů. V roce 1993 to bylo 13,5 koruny a loni 37,7 koruny. V reakci na růst cen výrazně klesla spotřeba vody. V letošním roce voda podle údajů z členských firem sdružení stojí v průměru již 40,9 koruny za metr krychlový. Například ceny v Německu jsou však podle Melchera stále asi třikrát vyšší.

Výrobce plastů pro automobilový průmysl Rehau pohrozil tím, že odejde z Moravské Třebové, pokud úřady povolí stavbu obalovny živičných směsí, kterou chtějí v jeho sousedství vybudovat Stavby silnic a železnic (SSŽ). Pro region by to znamenalo ztrátu více než dvou set dvaceti pracovních míst. Firma Rehau poukázala na zvýšenou prašnost, která by prý měla devastující účinky na její výrobu. SSŽ ale tvrdí, že obalovna splňuje nejpřísnější hygienické limity a ekologická nařízení.

Ministerstvo životního prostředí ČR (MŽP) zaslalo 4. listopadu jihomoravskému krajskému řadu, brněnskému magistrátu a radnicím městských částí a dalším institucím výzvu k vyvěšení oznámení o zahájení zjišťovacího řízení k záměru "Přestavba železničního uzlu Brno – studie souboru staveb".
Text výzvy (45 kb ve formátu .doc) a informace o oznámení záměru (1347 kb, zazipováno) lze shlédnout na adrese Českého ekologického ústavu.
Navíc příslušné orgány již 21. října rozhodly, že bude probíhat také SEA na koncepci přestavby ŽUB.

Na 130 zástupců samosprávy, státní správy a také laické i odborné veřejnosti se zúčastní dvoudenní konference k 35. výročí vzniku Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ), která dnes začíná v Karlově Studánce a v pátek bude pokračovat v Malé Morávce. Právu to řekl šéf Správy CHKOJ Jan Halfar. Diskutovat se podle něj bude mj. o ochraně přírody v proměnách času, obnově lesa a také na téma Jeseníky a turismus.

Zhruba 600 litrů nafty uniklo z převráceného nákladního automobilu, převážejícího řepu, který havaroval ve středu krátce po desáté hodině dopoledne v obci Bukovina na Přeloučsku.
"Kolem dvaceti litrů nafty uniklo do blízkého potoka, zbývající část na přilehlý asfaltový pozemek," sdělila Právu krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková.
Hasiči nejprve zabránili utěsněním praskliny na nádrži vozidla dalšímu úniku nafty, na hladině potoka poté položili nornou stěnu. Ohroženy byly i dva chovné rybníky, nacházející se nedaleko od místa kolize vozidla. Kontaminovaný pozemek posypali hasiči sorbentem. Nákladní automobil byl následně vrácen zpět na kola, o dalším postupu likvidace havárie rozhodne odbor životního prostředí. Škoda nebyla dosud vyčíslena.

Strakonice - Na omračující zápach, který se táhl od hromady pohozených králíků v městském lese, upozornili zahrádkáři ze Šibeničního vrchu. Pracovníci životního prostředí a technických služeb včera ráno místo asanovali, ale postup majitele uhynulých zvířat odsuzují.
Podle veterináře mohli uhynout na králičí mor, což je nejrozšířenější a celoroční virová nákaza. "Pro lidi je zřejmě nejsnazší pohodit zdechliny v lese nebo ve vodě, podle zákona je ale musejí dát k likvidaci asanační správě," uvedl veterinář Václav Vačkář. Očkování proti moru je přitom možné provést již u dvouměsíčních králíků a jedna dávka čítá zhruba desetikorunu. "Mor je infekční, ztráty v chovu jsou jednorázové a velké," zdůraznil riziko.

Brno Nejvyšší ocenění, které může tuzemská osobnost získat za svou práci ve prospěch životního prostředí, obdržela včera profesorka Masarykovy univerzity Hana Librová. Ministr Libor Ambrozek jí jako jedné ze sedmi tuzemských osobností udělil cenu, která má ocenit její dílo zejména v oblasti studia a popularizace ekologicky příznivých způsobů života. Jedenašedesátiletá Librová, zakladatelka univerzitního oboru humanitní environmentalistiky v Brně, patří k uznávaným osobnostem oboru. "To, co Hana Librová dělá, nemá v tuzemském měřítku obdobu. Pro jakousi ekologickou kultivovanost lidí má obrovský význam,"poznamenal Aleš Máchal z Domu ekologické výchovy Lipka. Včerejší rozhodnutí ministra podle něj jen potvrdilo, že je Librová skutečnou osobností oboru.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů