Středa, 24. dubna 2024

Rakouské firmy míří do Česka

Rakouské firmy míří do Česka
Rakouské biotechnologické firmy se intenzivně snaží proniknout na český trh. Jde o střední a malé podniky, které se k této expanzi odhodlaly po vstupu Česka do Evropské unie.
Tento trend potvrdila v Praze i mise sedmnácti rakouských firem především z vodohospodářského sektoru a z oblasti likvidace odpadů, které se při konferenci pod názvem "Technologie pro ochranu životního prostředí" představily šedesáti českým podnikům.
"Akce měla seznámit rakouské podnikatele s problematikou ochrany životního prostředí v Česku a pomoci jim navázat obchodní kontakty," vysvětluje cíl setkání obchodní rada rakouského velvyslanectví v Praze Michael Angerer.

Brusel podpoří projekty
Právě v oblasti ochrany životního prostředí se díky členství Česka v Evropské unii nabízejí rakouským podnikatelům jedinečné šance. Snahou EU je totiž zlepšení kvality vody a ekologické likvidace odpadů. Z tohoto důvodu se v příštích letech budou do těchto sektorů investovat obrovské finanční prostředky. Pro léta 2004 až 2006 chce Brusel přes strukturální fondy podpořit v unii nové projekty částkou přes 50 miliard korun.
"Přišli jsme sem, když jsme zjistili, že díky českým firmám můžeme čerpat prostředky z fondů unie. Chceme proto najít mezi českými podnikateli partnery," potvrzuje zájem o kontakty Franz Forstenlechner, jehož firma stejného jména exportuje strojní techniku pro čističky.
Česko je přitom pro jeho malou firmu se 70 zaměstnanci lákavé kvůli nenasycenosti trhu. "Současná kapacita čističek je v Česku nedostatečná. Proto vidíme šanci prosadit se," říká Franz Forstenlechner.
Obchodní možnosti očekává i Friedrich Bauer, majitel firmy Bauer GmbH. Jeho podnik se specializuje na zařízení pro ekologickou likvidaci odpadů. "Naše zařízení používají technologii zpracování odpadů pomocí baktérií," vysvětluje Bauer rozdíl oproti konkurenci. "Chráníme životní prostředí tím, že odpad nespalujeme," uvádí s tím, že v Česku by rád našel partnery, jimž by nabídl technologii a společně s nimi konstruoval zařízení. "Už spolupracuji s firmami v Německu, Maďarsku a Slovinsku, s českými zatím ne," dodává Friedrich Bauer.

Češi jsou flexibilní
Konkrétního výsledku při hledání partnerů dosáhnul Rainer Wiedemann, ředitel firmy Aquaplus, specializující se na vodohospodářské projety. "Našli jsme si dodavatele a navázali jsme kontakty s vodárnami a domluvili jsme financování," tvrdí Wiedemann, podle něhož čeští dodavatelé nabízejí širší spektrum služeb než rakouští a jsou i flexibilnější.
Rakouské firmy mají zase co nabídnout českým, neboť odvětví biotechnologií a ochrany životního prostředí je tam velmi rozvinuté. Například jen ve Vídni a okolí působí více než 70 biotechnologických firem, které rakouská vláda podporuje. Právě do vývoje biotechnologií míří totiž značná část 5,27 miliardy eur letošní státní podpory pro vědu a výzkum.
Podle exportní agentury Austrian Business Agency se díky této podpoře v odvětví počítá dokonce s 2500 nových pracovních příležitostí.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů