Pátek, 19. dubna 2024

Obyvatele Bhópálu stále ohrožují jedy

Obyvatele Bhópálu stále ohrožují jedy
I 20 let po jedné z nejhorších průmyslových katastrof je okolí někdejší továrny na výrobu pesticidů v indickém městě Bhópál silně znečištěno. Tisícům lidí stále hrozí otrava, sdělila na základě výsledků vlastního šetření stanice BBC.
Při výbuchu a úniku 40 tun jedovatého plynu v továrně vlastněné americkou společností Union Carbide 3. prosince 1984 zahynulo na 4000 osob. Podle organizací sdružujících oběti a jejich příbuzné na důsledky zamoření později zemřelo nejméně dalších 14 tisíc lidí.
"Tisíce tun toxického odpadu je v oblasti stále skladováno bez náležitých bezpečnostních opatření, což vede ke znečištění zásob vody ve městě," napsala BBC. Úroveň kontaminace vody pětsetkrát přesahuje horní hranici doporučenou Světovou zdravotnickou organizací. "Místní lidé, kteří pijí tuto vodu každý den, se vystavují značnému chemickému riziku, které časem může vést k poškození jater a ledvin," varovala BBC.
"Nejsme si vědomi žádných důkazů, které by podporovaly taková tvrzení," uvádí na své internetové stránce věnované Bhópálu společnost Union Carbide. Navíc tvrdí, že indický ústav pro výzkum životního prostředí v roce 1997 nezjistil žádné znečištění podzemních vod, které by továrna způsobila. "Vláda indického svazového státu Madhjapradéš v roce 1998 převzala pozemek továrny i odpovědnost za jeho další vyčištění," uvádí Union Carbide.
Podle BBC jsou v opuštěné a zchátralé továrně tuny jedovatého odpadu, které jsou vystaveny působení počasí. "Našli jsme louže rtuti, vozíky plné jedovatých látek a v některých skladech stále velmi nebezpečný chemický odpad v pytlích," uvedl reportér BBC. "V jedné budově byl vzduch tak jedovatý, že jsem stěží dýchal."
Déšť odplavuje chemikálie do okolí, potoků i podzemních vod. Voda ve studnách je kontaminovaná, ale lidé ji přesto pijí. "Stěžují si pak na mnoho příznaků, včetně bolesti žaludku a hlavy, chudokrevnost a gynekologické potíže," uvedla BBC.
Na potřebu vyčistit oblast Bhópálu již léta poukazuje nevládní organizace Greenpeace. Na nedávném sympoziu, které Greenpeace zorganizovala, se experti shodli, že nejnaléhavějším opatřením je zajištění oblasti, zabránění přístupu k ní a poskytnutí pitné vody z vodovodů pro místní obyvatele. Greenpeace soudí, že na vyčištění by se měla podílet společnost Dow Chemical, jejíž dceřinou společností se Union Carbide stala v roce 2001.
Union Carbide na základě mimosoudní dohody z roku 1989 poskytla obětem neštěstí 470 miliónů dolarů. Mnozí z postižených ale dosud žádné peníze nedostali, protože se je indické úřady zdráhaly rozdělit kvůli sporům o kategorizaci obětí a identifikaci žadatelů. Nejvyšší soud ale v červenci nařídil vládě zbylou část odškodného - 330 miliónů dolarů - rozdělit. První ze 105 tisíc osob dostaly odškodné právě v těchto dnech.
"Staré město (Bhópálu) je poseto plakáty a transparenty renomovaných bank snažících se upoutat pozornost těch, co přežili bhópalskou tragédii, a vyzývajících, aby se stali jejich klienty," napsal včera indický list The Telegraph.
Banky si slibují, že oběti si odškodné u nich uloží na jejich účty.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů