Pátek, 29. března 2024

Jezy na Labi: Vláda o 30 dnů odložila rozhodnutí o dalším postupu

Jezy na Labi: Vláda o 30 dnů odložila rozhodnutí o dalším postupu

Rozhodnutí o dalším postupu ve výstavbě jezů na dolním Labi vláda v úterý o 30 dnů odložila. Do té doby má ministr a předseda legislativní rady vlády Jaroslav Bureš vypracovat právní analýzu s doporučením dalšího postupu. Ministerstvo dopravy by mělo vládě předložit možné varianty řešení  a zároveň i odpovědět na otázku, zda je schopno jezy postavit za poloviční cenu.  Tím vláda reagovala na připomínky dalších ministerstev, včetně Ministerstva financí, k ekonomické náročnosti celého projektu.

 

Ministerstvo životního prostředí považuje stávající projekt z ekologických i ekonomických důvodů za nepřijatelný [1]. Stavba je v rozporu s mezinárodními závazky České republiky – Bernskou úmluvou o ochraně druhů a přírodních stanovišť, Ramsarskou úmluvou o ochraně mokřadů a směrnicemi EU o ochraně přírody. Německo navíc podle Spolkového plánu dopravních cest z roku 2003 nepočítá se vzdouváním hladiny řeky na svém území.

Poznámky:

[1] Stavba by nenávratně poškodila přírodu středního toku Labe, unikátní i v evropském měřítku. Ohrozila by 41 druhů chráněných živočichů a rostlin, které se vyskytují v doprovodných ekosystémech řeky Labe. Podle zprávy NKÚ je stavba ekonomicky nerentabilní.

Ministerstvo životního prostředí proto pro stavbu v listopadu 2003 neudělilo výjimku z ochranných podmínek kriticky ohrožených živočichů a rostlin.  Ke stavbě bylo vydáno nesouhlasné stanovisko EIA (hodnocení vlivů stavby na životní prostředí).  S umístěním stavby na území CHKO nesouhlasí  ani správy obou postižených chráněných krajinných oblastí – CHKO České středohoří i CHKO Labské pískovce.  Se stavbou nesouhlasilo též saské i německé spolkové životního prostředí,  Národní park Saské Švýcarsko a další instituce.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů