Středa, 24. dubna 2024

XI. KONFERENCE NSZM ČR, 2004

XI. KONFERENCE NSZM ČR, 2004

Dne 3. listopadu 2004 se v Černínském paláci uskutečnila XI. Konference Národní sítě Zdravých měst ČR s hlavním tématem „Jak plánují města, obce a regiony ČR svůj rozvoj“. Akce byla podpořena z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR.
Záštitu nad konferencí převzali
RNDr. Libor Ambrozek,
ministr životního prostředí,
JUDr. Cyril Svoboda,
ministr zahraničí,
kteří se Konference osobně zúčastnili.
Přítomna byla řada médií, mimo jiné Česká televize a Český rozhlas.
Konference se zúčastnilo celkem 125 osob, zejména z řad zástupců obcí, měst a regionů ČR - členských i nečlenských municipalit NSZM ČR. Významnou skupinou byli zástupci krajských zdravotních ústavů a hygienických stanic, zástupci nevládních
organizací i firem.
MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR
STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ ČR

Úvodní část Konference se zaměřila na prezentaci aktuálních informací o realizaci Projektu Zdravé město WHO a místních Agend 21 v rámci asociace NSZM ČR.
Vedoucí české Kanceláře WHO v Praze stručně představila další komunitní projekty WHO, jako jsou „Škola podporující zdraví“ a „Zdravé pracoviště“.
Součástí dopoledního bloku byly prezentace zahraničních účastníků:
– UNDP, Regionální centrum v Bratislavě, k tématu „Capacity 2015 a aktivity UNDP podporující udržitelný rozvoj“ – Asociácia Zdravých miest Slovenska, s prezentací aktivit asociace sdružující Zdravá města na Slovensku.
Prezentující:
• MUDr. Olga Sehnalová
(Národní síť Zdravých měst)
• JUDr. Jiří Hlaváček
(Ministerstvo životního prostředí)
• MUDr. Alena Šteflová
(Kancelář WHO v Praze)
• Milan Chrenko
(Regionální centrum UNDP, Bratislava)
• Mgr. Ingrid Huňavá
(Asociácia Zdravých miest Slovenska)
Odpolední část Konference se zaměřila na prezentace projektů NSZM ČR ke strategickému plánování a řízení svých členských měst a regionů. Speciální výstup byl věnován výsledkům dvouletého projektu „Místní Agendy 21 v programech sociálního a ekonomického rozvoje municipalit: Současný stav v ČR a posílení zájmu měst a obcí o MA21“, který byl v letech 2003-2004 podpořen Státním fondem životního prostředí ČR. V rámci projektu proběhl dosud nejrozsáhlejší průzkum kvality strategického plánování ve městech, obcích a regionech České republiky s ohledem na udržitelný rozvoj a zapojení veřejnosti.
Zástupce města Vsetína prezentoval úspěšný postup Zdravého města v rámci strategického řízení s respektováním udržitelného rozvoje na základě procesu místní Agendy 21.
Prezentující:
• Ing. Petr Švec
(Národní síť Zdravých měst)
• Ing. Jan Přikryl, CSc.
(odborný spoluřešitel projektu)
• Ing. Miroslav Andrt
(Národní síť Zdravých měst)
• Ing. Milan Půček, MBA
(Město Vsetín)

V rámci XI. Konference NSZM ČR bylo předáno ocenění Městu Vsetín jako „Městu s největším přínosem pro rozvoj Metodiky NSZM ČR v roce 2004“.
Ocenění bylo předáno za inspiraci k propojení komunitní části strategického plánu (Plán zdraví a kvality života) s expertní částí strategického plánu (za použití metody Balanced Scorecard).
Ocenění z rukou předsedkyně NSZM ČR, MUDr. Olgy Sehnalové, osobně převzal Jiří Čunek, starosta města Vsetína.
Bližší informace k XI. Konferenci NSZM ČR, včetně fotodokumentace a uvedených prezentací naleznete na webových stránkách www.nszm.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů