Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Bangkoku začal ve středu světový kongres o ochraně přírody

V Bangkoku začal ve středu světový kongres o ochraně přírody
BANGKOK - Více než 5000 vědců, ekologických aktivistů, politiků a byznysmenů zahájí ve středu v thajském Bangkoku osmidenní světový kongres o ochraně přírody, jehož cílem je vypracovat nový plán záchrany nejohroženějších živočišných a rostlinných druhů. Akce by podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN), který ji pořádá, měla být jednou z největších ekologických konferencí v historii.

Na kongresu bude zveřejněn i velmi očekávaný aktuální seznam ohrožených druhů, který údajně zahrnuje více než 15.000 zástupců fauny a flóry. Na posledním seznamu z roku 2003 figuruje 12.259 druhů, kterým hrozí vyhynutí, píše agentura AFP.

Delegáti chtějí rovněž představit dosud nejobsáhlejší, nejpřesnější a nejnovější hodnocení stavu biodiverzity naší planety, sdělil IUCN. Nové zprávy se mají mimo jiné týkat nejvyššího světového pohoří Himálaje či korálových útesů.

Ze schůzky by podle organizátorů měla vzejít řada rezolucí a doporučení, které sice nebudou právně závazné, ale v minulosti se ukázaly jako efektivní.

Pozvání na akci s heslem "Lidé a příroda - jediný svět" přijali i zástupci největších světových průmyslových firem, jako jsou třeba ropné giganty BP či Royal Dutch/Shell Group. Právě rychlý hospodářský a populační růst jako ekologická hrozba patří mezi hlavní témata konference.

"(Slíbená účast) vysílá velmi silné poselství a ukazuje, že ochrana přírody není v roce 2004 ve světě jen okrajovým tématem," podotkl generální ředitel IUCN Achim Steiner. "Zaznamenali jsme rekordní úroveň zájmu," dodal.

IUCN byl založen v roce 1948 a sjednocuje 81 států, 114 vládních institucí, přes 800 nevládních organizací a na 10.000 expertů z více než 181 zemí. Poslední kongres se konal v roce 2000 v jordánském Ammánu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů