Úterý, 16. dubna 2024

Stát se zbavil miliardového pozemku

Stát se zbavil miliardového pozemku
Stát prodal v dubnu letošního roku pozemky s unikátní kolonií vzácného sysla obecného, a to jako součást 85procentního podílu akcií ČKD Praha Holding, soukromé firmě. Úředníci přitom věděli, že probíhá řízení o prohlášení pozemku národní přírodní památkou..
"Pro ochranu sysla by bylo ideální, kdyby pozemek patřil státu. Všechna naše dobrozdání k tomu směřovala," řekl profesor přírodovědecké fakulty UK v Praze Ivan Horáček. Podle něj by živočich v budoucnu nemusel přežít tlak podnikatelů na využití perspektivní části Letňan, kam se staví metro. V přírodní rezervaci totiž nelze stavět byty ani obchody.
Státní úředníci jsou však v klidu. "Sysel je chráněn zákonem," sdělila Olga Šuhájková, jež má na Ministerstvu životního prostředí tuto oblast na starosti. Ministerstvo se ani nepokusilo požádat Českou konsolidační agenturu či FNM, které balík akcií ČKD Praha Holding prodávaly, aby ponechaly pozemek ve vlastnictví státu. A o vlastnictví pozemku nemá zájem ani v budoucnu.
Sysel je sice chráněn zákonem, ale sankce za jeho likvidaci jsou nízké. Sto tisíc korun pokuty pro jednotlivce a milión pro firmu. "Bylo by ovšem nutné to pachateli nejdříve prokázat," připomněla mluvčí České inspekce životního prostředí Eva Rolečková.

Ochrana není možná
"Nemáme možnost zajistit hlídky, které by zabránily například položení jedovatých návnad. Pokud to někdo bude chtít, prostě to udělá," připustila mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Sdělila, že pokud by sysel z toho území zmizel, ministerstvo by pak na žádost vlastníka statut národní přírodní památky zrušilo. A pak by už nikomu nic nebránilo žádat o převod půdy dosud vedené jako zemědělské na stavební pozemky.
"V území platí stavební uzávěra. Pokud by se mělo změnit využití pozemku, vlastník by musel žádost doplnit studií o zástavbě a jejích vazbách na okolí," uvedla architektka Vlasta Klokočková ze sekce útvaru rozvoje Prahy.
"Dá se to zařídit. V jedné z realitních agentur mi už sdělili, že v tomto případě by to nebyl zase takový problém," poznamenal letňanský starosta Josef Dobrý.
Pokud by se totiž půda převedla na stavební pozemky, cena jednoho metru čtverečního by například podle makléřky společnosti Stepp Consult Aleny Lukášové vylétla odhadem na až tři tisíce korun. Nyní je však jeho hodnota minimální.
Pozemek se nyní snaží jeho vlastník ČKD Refin dostat pod svoji kontrolu. V cestě mu přitom stojí Česká konsolidační agentura, která zástavu, jež na pozemku vázne, převzala po zkrachovalé IPB. A také správce zkrachovalé ČKD Dopravní systémy, jenž díky této zástavě pozemek zahrnul do své konkursní podstaty a peníze za vykoupený pozemek předá agentuře.
Konkursní správce si nechává vypracovat revizní posudek, jenž by prověřil cenovou nabídku firmy ČKD Refin. Již teď je ale jisté, že Česká konsolidační agentura, jež při sanaci holdingu ČKD utopila miliardy, znovu prodělá.

Cena bude jen minimální
ČKA se totiž hodlá řídit cenou, kterou stanoví znalec. Ten však nesmí při jejím určení brát v úvahu možné porušení zákona, jenž sysla chrání. A tím i závratné zhodnocení pozemku. Naopak bude počítat s vyhlášením národní přírodní památky.
"ČKA nemůže licitovat o ceně. V případě složení ceny nejde totiž o obchod, ale jde o cenu stanovenou podle zákona o cenách," říká právník konkursního správce ČKD Dopravní systémy Jiří Pecka.
Pokud ČKD Refin nevyužije svého přednostního práva a správci nezaplatí, správce projedná s věřitelským výborem ČKD Dopravní systémy, zda prodá pozemky veřejnou dražbou anebo vyčká na odkoupení pozemků státem.
Ministerstvo životního prostředí může pozemky vyplatit až po jejich prohlášení přírodní památkou. A to za takzvanou vyhláškovou cenu sedmi korun za jeden metr čtvereční.
Viz. Cenný pozemek znehodnotil sysel

Vazby k pozemku
Zástavu k pozemku drží Česká konsolidační agentura.
Vlastníkem pozemku je ČKD Refin. Sto procent jeho akcií vlastní ČKD Praha Holding.
Od dubna 2004 je majitelem 85 procent ČKD Praha Holding firma Fite-DV Koncern, která patří společnosti 11 Fite.
Akcionáři 11 Fite jsou Petr Speychal a Robert Mariánek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů