Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stále hlasitěji se ze strany odborné veřejnosti ozývá, že splnit v roce 2010 cíl vyrábět 8 procent elektřiny z obnovitelných zdrojů není příliš reálné. V ČR má ekonomické možnosti pouze biomasa, už nyní se však objevily při jejím využití problémy. "Spalujeme jen jedno procento paliva ve formě biomasy a hned jsme prý zruinovali trh s dřevní štěpkou a její cena vzrostla o sto procent," poznamenal minulý týden na 9. ročníku konference EEBW o implementaci směrnic EU šéf ČEZ Martin Roman. Podle jeho názoru bychom měli vynakládat peníze spíš na vědu a výzkum v energetice. Cesta úspor energií a zvyšování energetické účinnosti pomáhají lépe řešit jak problémy životního prostředí, tak náročnost na dodávku energií v celém řetězci od výroby až po konečné užití a likvidaci odpadu.

Na českém trhu se objevilo prvních pět hybridních automobilů Toyota Prius, poháněných kombinovaným systémem spalovacího motoru a elektromotoru. Jejich ekologický provoz ocenili i evropští motorističtí novináři, kteří minulý týden vozu udělili titul Car of the Year 2005. Výroba priusu již nyní nestačí poptávce, Toyota uvažuje o zahájení výroby vozu v další továrně, pravděpodobně v Číně. První priusy v Česku jsou určeny dealerům jako předváděcí vozy, do konce roku přijde šest kusů, které si již objednali zákazníci. Další zájemci budou muset na vůz se základní cenou 809 900 korun nejméně tři měsíce čekat.

VLÁDA OPĚT ODLOŽILA ROZHODNUTÍ O JEZECH NA LABI
O tom, zda jezy budou na dolním toku Labe na území ČR stát, rozhodují státní instituce už roky. Vše blokují spory ministerstva dopravy a ministerstva životního prostředí. Vše nyní stojí na jediném problému. Zda je větším veřejným zájmem budování vodní cesty, nebo unikátní okolní příroda. Vyřešení otázky si dala vláda do svého programového prohlášení. Nyní se chce poradit s legislativní radou a k jezům se opět vrátit za měsíc. Plavbu na Labi omezuje hlavně 40kilometrový úsek na dolním toku na českém území. Podle rejdařů i ministerstva dopravy by byla řešením právě výstavba dvou plavebních stupňů. Ekologové tvrdí, že když bude hladiny řeky příliš nízko, nepomohou ani jezy a doprava stejně bude stát. Nízký stav vody by totiž byl i v Německu směrem od státní hranice s ČR k Magdeburgu.

ZÁJEM O ZDRAVÉ POTRAVINY ROSTE
Spotřebitelé ve světě začínají ve stále větší míře nakupovat potraviny, které odpovídají zdravému životnímu stylu. Potravinářský koncern Unilever podle svých průzkumů odhaduje celosvětový růst tohoto trhu na 7 až 8 procent ročně. Velký rozmach je podle firmy patrný ve Spojených státech a trend se přenáší i do Evropy. Postupný růst trhu s produkty pro zdravý životní styl je možno poslední roky sledovat také v Česku. Jde hlavně o tzv. funkční potraviny, tedy potraviny s deklarovanými zdravotními přínosy nebo výrobky se sníženým obsahem tuků a sacharidů. Ve Spojených státech vzrostl v minulém roce trh s produkty zdravého životního stylu o devět procent a dosáhl 40 miliard dolarů. Vliv ze zámoří se postupně přenáší do Evropy a trh se zdravějšími potravinami je i zde na vzestupu, i když neroste tak rychle jako v USA. Evropskou jedničkou jsou v tomto směru Němci, kteří za toto zboží dle odhadů utratí 14 miliard eur.

EKOLOGOVÉ CHTĚJÍ PŘIDAT MOUNT EVEREST NA SEZNAM UNESCO
Nejvyšší hora světa Mount Everest by měla být přidána na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Vyzývají k tomu ekologové, kteří upozorňují na nebezpečí, jež oblasti Himálaje hrozí vzhledem ke globálnímu oteplování. Britské hnutí Friends of Earth chce společně s pokořiteli Everestu včetně Reinholda Messnera předložit výboru UNESCO v Paříži petici, v níž žádá, aby byl nejvyšší světový štít monitorován a aby byl prozkoumán rozsah rizik, kterým čelí. Podle klimatologa z Oxfordské univerzity Marka Newa se za posledních 30 let sněhová a ledová pokrývka ve východním Himálaji zmenšila v průměru asi o 30 procent. Skupina Friends of Earth upozorňuje, že tající ledovce naplňují himálajská jezera, což by mohlo způsobit záplavy žádající si lidské životy a zničení tohoto unikátního životního prostředí.

SEZNAM OHROŽENÝCH DRUHŮ ROSTE
Přes 15.500 zástupců fauny a flóry - od žraloků po žáby a jehličnaté stromy - čelí vyhynutí. Vyplývá to z nového seznamu ohrožených živočišných a rostlinných druhů, který byl zveřejněn na úvod osmidenního světového kongresu o ochraně přírody v thajském Bangkoku. V ohrožení je téměř třetina všech obojživelníků a skoro polovina sladkovodních želv, uvádí se v novém seznamu. Nejaktuálnější studie rovněž potvrdila předchozí zjištění, že vyhynutí čelí také každý osmý pták a čtvrtina savců. Vymizet by mohla rovněž asi čtvrtina stromů a keřů, na nichž rostou šišky, a 52 procent prastarých cykasovitých rostlin. Ve stejném nebezpečí je i 20 procent žraloků a rejnoků. Podle IUCN je nadále hlavním důvodem klesání počtu zástupců většiny druhů člověk. Ničí totiž jejich přirozené životní prostředí, loví je, aby získal potravu, domácí zvířata či léky, přemísťuje je, způsobuje znečištění a šíří nemoci.

Začátkem letošního roku zahájila společnost Pivovary Staropramen první ročník nového komunálního programu "Pivovary Staropramen městům", jehož cílem je podpora rozvoje životního prostředí a městské zeleně. V jeho rámci bylo osloveno sto největších měst včetně městských částí, které mohly nominovat do programu vlastní návrhy na zlepšení kvality životního prostředí ve svém regionu.
"Celkem jsme obdrželi 71 projektů, které zaslalo 61 měst a městských částí z celé ČR," řekla manažerka komunikace společnosti Simona Krautová s tím, že porota hodnotila přihlášené projekty podle několika měřítek. Jde mimo jiné o stupeň prospěšnosti pro širokou veřejnost, význam pro daný region, míru přínosu pro životní prostředí, efektivnost vynaložených prostředků a podobně.
Vítězným projektem roku 2004 se stal projekt městské části Praha 13 Revitalizace prameniště a údolí Motolského potoka. Na druhém místě skončilo město Přerov s projektem Naučná vlastivědná stezka přerovským luhem. A jako třetí byl vyhodnocen projekt městské části Pardubice 5 Úprava a výsadba dřevin v lesoparku, výstavba tří dětských hřišť.
Vítězové získali od společnosti na realizaci uvedených projektů finanční částku půl miliónu korun. V současné době Pivovary Staropramen připravují druhý ročník tohoto programu.

Odpad z Německa se v liberecké spalovně pálit nebude. Zatím.Ministerstvo životního prostředí nepovolilo dovoz odpadků z Bavorska do Liberce. "Jedná se o dovoz k odstranění odpadu, nikoli jeho využití," vysvětlila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová. "Odpad tedy nemůže být v tomto případě do liberecké spalovny dovážen," vysvětlila. Německá společnost, která o povolení žádala, může proti rozhodnutí ministerstva podat ještě rozklad.Šéf spalovny Pavel Bernát se netajil rozhořčením nad tím, že ministerstvo rozhodnutí zveřejnilo. "Je to skandální, že se takové informace dostávají ven," míní Bernát. Naše zařízení je závodem na termické využití odpadů, jako takové nás schválil i krajský úřad," podotkl. Podle jeho slov je v Evropské unii běžné,že se odpad vozí stovky kilometrů na spálení. "Mohlo nám to vylepšit ekonomiku," dodal. Spokojeni jsou naopak místní ekologické organizace. "Jsme rádi, ale stále je tu nebezpečí, že to zkusí znovu. Budeme to hlídat," míní Zuzana Tachovská ze sdružení Lidi pro Liberec. Povolit dovoz odpadů se pokoušel již dříve do zákona prosadit také liberecký poslanec Tomáš Hasil.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů