Čtvrtek, 28. března 2024

Z konference Veřejné prostory a kvalita života města

Konference byla zaměřena na problematiku veřejných prostorů a jejich vztahu k fungování a životu města, a to z nejrůznějších úhlů pohledů..
Z konference Veřejné prostory a kvalita života města

Veřejné prostory a kvalita života města (Public Spaces and Quality of Life in Cities) je název mezinárodní konference, kterou pořádala Fakulta architektury VUT v Brně spolu s Evropskou asociací pro urbanistický výzkum (European Urban Research Association) a občanským sdružením Civitas per Populi. Konference se uskutečnila 23. – 25. září 2004 na Fakultě architektury VUT v Brně.

Konference byla zaměřena na problematiku veřejných prostorů a jejich vztahu k fungování a životu města, a to z nejrůznějších úhlů pohledů - urbanistického, architektonického, sociologického, psychologického či geografického, ale i z pohledu komunálních politiků. Protože stále více měst si uvědomuje význam kvality svých veřejných prostorů (například existenci nebo neexistenci pěších zón, parků, obytných prostorů vnitrobloků apod.) měla tato konference za cíl přispět k šíření poznatků a pozitivních příkladů v této oblasti, stejně tak jako vytvořit platformu pro setkání se s odborníky na tuto problematiku z celého světa. Konference vycházela z propojení dvou stěžejních pohledů - akademického výzkumu a politického rozhodování pro implementaci problematiky veřejných prostorů do života moderního města.

Konference se bude soustředila na několik klíčových témat jako jsou otázky:

·        Jak posuzovat kvalitu veřejných prostorů

·        Jak by měl vypadat "úspěšný" veřejný prostor

·        Jak jsou veřejné prostory využívány

·        Pozice a role veřejných prostorů v širším kontextu struktury města

·        Role veřejného prostoru při lákání investic

·        Jak veřejné prostory mohou zkvalitnit život občanů měst

·        Vnímání veřejných prostorů obyvateli a návštěvníky měst

Konferenci zahájil doc. Josef Chybík, děkan Fakulty architektury VUT v Brně, spolu s Prof. Robem Atkinsonem z Univerzity v Bristolu, který je předsedou European Urban Research Association. S hlavním referátem vystoupil Prof. Jan Koutný, který se věnoval problematice veřejných prostorů v širším kontextu moderních urbanistických koncepcí a dále pak arch. Eva Staňková, která se ve svém vystoupení soustředila na problematiky významu veřejných prostorů pro život v soudobém městě.

Další jednání konference bylo rozděleno do několika tematických sekcí „Veřejné prostory a urbanismus“, „Veřejné prostory v územně plánovacím procesu“, „Komunikace a veřejný prostor“ či „Veřejné prostory v praxi v České republice“. Celkem na konferenci zaznělo téměř 20 referátů z nejrůznějších oblastí problematiky veřejných prostorů, od přednášejících téměř z celého světa. Všechny příspěvky z konference v plném znění budou k dispozici ve sborníku konference, který momentálně připravuje k vydání občanské sdružení Civitas per Populi.

 

doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D.

předsedkyně občanského sdružení Civitas per Populi

Pořičí 5, 639 00 Brno

Tel. 603 554 155

E-mail: vladimira.silhankova@atlas.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů