Pátek, 26. dubna 2024

Stát ztratil zájem o těžbu zlata

Stát ztratil zájem o těžbu zlata
České granáty se možná budou v tuzemsku těžit i další desítky let, zlato však ne. Stát o těžbu nemá zájem a ekologičtí aktivisté hrozí precedentem.
Nejnovější rozhodnutí ministra životního prostředí zní: definitivní ne firmě Altenberg, která žádala o povolení přípravy průzkumu v bývalých státních dolech ve Zlatých Horách na Jesenicku. V případě granátů, o jejichž průzkum usiluje družstvo Granát z Turnova, se vše bude znovu prověřovat.

Verdikt netěžit je konečný
Přitom s oběma záměry místní pobočky ministerstva nejprve souhlasily. Po odvolání ekologů však rozkladová komise, která je poradním orgánem ministra, původní rozhodnutí změnila a ministr je potvrdil. "Proti rozhodnutí se nedá odvolat. Je konečné," uvedla k rozhodnutí o průzkumu zlatých dolů Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.
Firmu rozhodnutí zaskočilo. "Zvážíme všechny možné kroky včetně žaloby. Nejde jen o projekt, ale o princip," uvedl jednatel Petr Brejla. Podle něj je rozhodnutí politické a nerespektuje zájem obyvatel.
"Co je jiného veřejný zájem než zájem lidí? Ministr si řeší jiný problém na úkor obyvatel," dodal.

Starostové o práci stáli
Firma slíbila v případě obnovení těžby vytvořit sto až sto padesát nových pracovních míst, což na Jesenicku, kde dosahuje míra nezaměstnanosti k dvaceti procentům, lidé vítají. Zastupitelstva obcí Zlaté Hory a Heřmanovice, kterých by se průzkum zlata dotkl, se záměrem firmy opakovaně jednohlasně souhlasila.
"Jsme srovnáváni s Kašperskými Horami nebo Mokrskem, kde se tehdy obcí nikdo neptal. Ale dnes je už situace jiná. Poškození životního prostředí zákony neumožní a my potřebujeme pro lidi práci," uvedl starosta Zlatých Hor Milan Rác.
Proti průzkumům na Trutnovsku i Jesenicku jsou ekologičtí aktivisté. Argumentují tím, že státní surovinová politika s těžbou zlata nepočítá, obavami o poškození životního prostředí, ale i tím, že firmy povolení k průzkumu zneužijí.
"Zlato může být vytěženo už při průzkumu a nikdo tomu nezabrání. Navíc by to mohl být precedens pro ostatní firmy, které se pokoušejí o těžbu v Kašperských Horách," míní Aleš Kovář z ekologického sdružení Přátelé Jeseníků-Sojka. Podle starosty Ráce se však ekologové vůbec nezajímali o názor obcí, ani se nezúčastnili žádných šetření, které v rámci povolování průzkumu probíhaly.

Granáty lze také dovážet
V zemi se nyní zlato ani drahé kameny - kromě granátů - průmyslově netěží. Těžba vltavínů byla zastavena stejně jako pokusy firem těžit zlato v nejvydatnějším ložisku na Šumavě. Granát z Turnova je tak jedinou firmou, která těží ve dvou ložiscích vzácný český nerost. Zatímco jedno z ložisek má zásobu granátů na dalších patnáct až dvacet let, druhé bude za rok dotěženo.
"Chceme surovinu pro výrobu, kterou bychom nechtěli utlumovat. Pokud nám stát průzkum nepovolí, nijak proti tomu bojovat nebudeme. Jednou z variant je, že granáty pro výrobu šperků začneme dovážet. Je to několikanásobně levnější," řekl výrobní ředitel družstva Granát Miloslav Šorejs.

Firmy, které usilují o těžbu vzácných nerostů
Altenberg Rudná
Plánovaný počet zaměstnanců: sto až sto padesát
Společnost na severní Moravě usiluje o průzkum poblíž obcí Zlaté Hory a Heřmanovice
Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov
Počet zaměstnanců: pět set
Nyní těží ve dvou ložiscích, usiluje o průzkum v okolí obce Dolní Olešnice-Vestřev
Obrat družstva: tři sta miliónů korun
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů