Pátek, 26. dubna 2024

Dnes v Ústí nad Labem druhé jednání o dálnici D8

Dnes v Ústí nad Labem druhé jednání o dálnici D8

Nabízíme ukončit spory i pro trasu přes České středohoří, říká Miroslav Patrik

Děti Země se na prvním jednání o dálnici D8 u hejtmana kraje Jiřího Šulce 27. října mezi občanskými sdruženími, Ministerstvem dopravy a Ředitelstvím silnic a dálnic ČR dobrovolně zavázaly, že u dálnice D8-0807 přes Krušné hory budou u zbývajících správních řízení jen pasivními účastníky, nepodají žádná odvolání a ani žaloby, u již vydaných rozhodnutí budou provádět jen jejich kontrolu a na základě mimosoudních dohod postupně stáhnou i pět žalob.

Dnes od 13 hodin proběhne u hejtmana druhé kolo, které se bude týkat jen dálnice D8-0805 přes České středohoří. Před jednáním zástupci osmi občanských sdružení nabídli to samé, včetně stažení šesti žalob, ovšem výměnou za výstavbu tunelu Kubačka a zmenšení křižovatky u Bílinky.

„Očekávám, že konečně zahájíme podrobné diskuse o tomto tunelu a že během pár týdnů odstraníme případné nejasnosti, a to z odborného i právního hlediska,“ předkládá svou představu o smyslu dnešního jednání a dalších Miroslav Patrik z Dětí Země.

Navržené úpravy trasy si sice vyžádají změnu územního rozhodnutí a některých souvisejících správních rozhodnutí, což by trvalo necelé dva roky, ale současně dojde k ochraně krajinného rázu a biotopů zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů. Tyto úpravy doporučil i ombudsman ve svém stanovisku k dosavadnímu průběhu přípravy dálnice D8 loni na podzim.

„Co se týče stavby přes Krušné hory, tak tam sliby postupně plníme. Od té doby jsme se už neodvolali a ani nepodali žádnou žalobu. Návrhy tří mimosoudních dohod s krajským úřadem a dvou s Ministerstvem dopravy jsou připraveny k diskusi, přičemž první žalobu stáhneme již tento týden,“ vyjmenovává Patrik, co Děti Země již stihly.

Podle nich měla ale druhá strana přípravu na dnešní jednání jednodušší, neboť měla za úkol jen prostudovat jejich návrh na ukončení sporu o podobu trasy dálnice přes CHKO České středohoří.

Podle návrhu rozpočtu SFDI na rok 2005 by měl být úsek D8-0807 za 20 mld. Kč dostavěn v roce 2006 a úsek D8-0805 za 8,2 mld. Kč v roce 2008. Ovšem dosud uváděné ceny a termíny se nikdy nesplnily.

Přehled osmi občanských sdružení, jejichž zástupci se jednání o dálnici D8 zúčastní: Děti Země, Ekologický právní servis, Hnutí DUHA, Společnost ochránců životního prostředí, Sdružení pro přírodu, Společnost přátel města Duchcova, ZO ČSOP Lovosice a ZO ČSOP Teplice.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů