Pátek, 19. dubna 2024

Odstranění zátěže bude stát miliony

Odstranění zátěže bude stát miliony
Písek - Jednou z největších ekologických zátěží na území města jsou kalová pole po galvanovně bývalého závodu Elektropřístroj. Součástí privatizačního projektu bylo hodnocení z hlediska životního prostředí. Znalec zjistil, že zemina v areálu Elektropřístroje je kontaminována zejména těžkými kovy.
Nájemcem areálu byla firma Schneider Electric do doby, než si postavila nový závod v průmyslové zóně Sever, což bylo v roce 1998. Nájemce stav ekologických zátěží nezhoršil, ale ani nezlepšil. Stav kalových polí začal být znovu aktuální v souvislosti s výstavbou bytových domů v lokalitě Za Pazdernou.
"Když se zakládalo bytové družstvo, o nebezpečných zplodinách z bývalých kalových polí se hovořilo. Byli jsme však ujištěni, že žádné nebezpečí nehrozí," uvedl včera jeden z nájemníků Jaroslav Branšovský. Určitou nedůvěru má matka dvou malých dětí. "Nenechávám je hrát si kolem baráku, člověk nikdy neví, na co narazí," sdělila své obavy.
Proč odstranění ekologické zátěže z kalových polí trvá tak dlouho, na to jsme se včera zeptali vedoucího odboru životního prostředí MÚ v Písku Miloslava Šatry. "V době, kdy město areál převzalo, už nedocházelo a ani v současné době nedochází k vyplavování žádných škodlivin a kalová pole jsou stabilně zakonzervována. Naposledy to potvrdil průzkum, který zde Stav Holding Pardubice dělal v souvislosti s bytovou výstavbou," zdůraznil Šatra.
Druhým důvodem byla podle Šatry i vysoká finanční náročnost, před deseti lety se hovořilo o pětatřiceti milionech korun. Od té doby však technologie značně pokročily a sanace zlevnily. Těžké kovy a další látky však město z kalových polí musí odstranit, jinak tento prostor nelze využívat.
"Odborná firma má připravit projekt sanace do konce roku, počítáme s částkou do pěti milionů korun. Bude nutné odtěžit zeminu do hlouby 120 centimetrů, lokalitu znovu zavézt a pak se teprve rozhodne, zda zde bude parkoviště, nebo něco jiného," uzavřel Šatra.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů