Pátek, 29. března 2024

Poslanci jsou pro rychlé vyvlastnění

Poslanci jsou pro rychlé vyvlastnění
I jeden člověk může být důvodem ke vzniku zákona. Kvůli Ludmile Havránkové nyní sněmovnou postupuje zákon, který má zjednodušit vyvlastnění pozemku, na němž jednou bude stát dálnice.
Poslanci ho včera propustili do třetího čtení a má velkou šanci, že v prosinci při rozhodujícím hlasování ve sněmovně uspěje.
Na začátku přitom stála právě Havránková, když se nedohodla na prodeji svého pozemku státu. To nyní brzdí další výstavbu dálnice D11 těsně před Hradcem Králové. "Nejsem proti dálnici. Chci jen hospodařit," říká Havránková a stále nevěří, že by nový vyvlastňovací zákon mohl být schválen.

Dálnice ve veřejném zájmu
Zákon má vyjmenované dálnice, rychlostní silnice a železniční koridory prohlásit za stavby ve veřejném zájmu. Ty lze už dnes podle paragrafů stavebního zákona vyvlastňovat snadněji.
Další zrychlení má přinést výrazné zkrácení lhůt pro předepsaná správní řízení.
K napsání zákona se spojili východočeští poslanci v čele s lidovcem Jiřím Hanušem. A nyní za ním stojí většina lidovců, sociálních demokratů i komunistů.
Nyní mají v rukou ještě další pádný argument: továrnu TPCA čili Toyota Peugeot Citroen Automobile. Konsorcium světových automobilek závod staví u Kolína právě proto, že vláda slíbila napojení regionu na dálnici do Hradce Králové a dál do Polska. Odtud mají kamióny vozit motory a převodovky pro tisíc aut denně.
"TPCA považuje za samozřejmé, že pokud se stát k něčemu smluvně zaváže, že to i dodrží," připomněl mluvčí kolínské automobilky Matěj Matolín.
Pokud by vláda závazek nedodržela, hrozí podle poslanců z hospodářského výboru sněmovny zemi pokles prestiže, a tím i ztráta dalších možných investic.
Pokud ale návrh zákona bude mít takovou podporu jako nyní, je pravděpodobné, že sněmovna lehko zdolá i případný odpor pravicového Senátu. Proti totiž jsou vedle poslanců-ekologů prakticky jen zástupci ODS.
Sněmovní většina přitom od počátku postupovala proti názoru vlády, která vždy pochybovala o právní čistotě předlohy. "I teď, po mnoha změnách, obsahuje návrh řadu legislativních nedostatků," soudí ministr a předseda Legislativní rady vlády Jaroslav Bureš. Žádné hlasité protesty z vládních lavic však nepřicházejí. Rychlá stavba dálnic patří mezi priority Grossova týmu.

ČSSD vyvlastnění nevadí
"Nic zvláštního se neděje. Zákon vychází z německého modelu. Bez možnosti vyvlastňování žádné komunikace nelze stavět," nesouhlasí právní expert a poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka.
Navrhovatelům také nahrává, že úpravy legislativy o vyvlastňování ponechala Evropská unie v rukou národních států.
"Je iluzí se domnívat, že v regionu, kam nevede pořádné dopravní spojení, se podaří rozvíjet průmysl a snižovat nezaměstnanost," tvrdí poslanec ČSSD a bývalý ministr dopravy Jaromír Schling. Netají se také, že zákon je namířen proti ekologickým aktivistům. "To, co nyní trvá celé roky, by se mohlo zkrátit na měsíce," doufá Schling. Před šesti lety totiž paní Havránková prodala cestu přes své pole právě šedesáti ekologům. Když jí úřady pohrozily vyvlastněním, nechtěla jejich tlaku čelit sama. "Určitě se nevzdám, když to bude potřeba, tak se obrátím na evropské soudy," říká majitelka.
Snaha urychlit vyvlastňování kvůli stavbě dálnic není jediným případem, kdy stát omezuje práva vlastníků. Do této kategorie patří regulace nájemného či návrh na povinné dlouholeté pronajímání polí zemědělcům. "Tlak státu se stupňuje. Uživatelé, ať to jsou myslivci, stavební lobby nebo energetici, kteří přes naše pozemky stavějí svá vedení, mají nad námi navrch," tvrdí místopředseda Svazu vlastníků půdy František Janda.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů