Pátek, 19. dubna 2024

V Dublinu začíná první zasedání rady Evropské strany zelených

V Dublinu začíná první zasedání rady Evropské strany zelených

V Dublinu se od 26. do 28. listopadu schází Rada Evropské strany zelených. Je to první jednání od oficiálního založení jednotné Evropské zelené strany (EGP). K tomu došlo letos v únoru v Římě a Zelení se tak stali prvním politickým uskupením, které vytvořilo právní subjekt na evropské úrovni. V radě zasedá 48 delegátů ze všech 32 jednotlivých zelených stran, které EGP tvoří. Českou Stranu zelených zastupuje její předseda Jan Beránek.


Jednání zahájí mluvčí EGP Grazia Francescato, zelený europoslanec Pierre Jonckheer a předseda místní irské Strany zelených Trevor Sargent.


Na programu jednání jsou dvě velké panelové diskuse. Prvním tématem je postoj evropských zelených k Evropské ústavě - většina zelených ústavu vítá jako pevný základ pro další integraci Evropské unie. Ústava představuje výrazný posun vpřed tím, že posiluje demokratické rozhodování, ustanovuje jednoduché a transparentní rozhodovací pravomoci a procedury, ukotvuje společné hodnoty včetně principu ekologické udržitelnosti, a jasně definuje základní občanská práva.

 

"Ústava je kompromisem s řadou nedostatků, ale ve srovnání s předcházejícími pravidly dohodnutými v Nice je jednoznačně pozitivním krokem," konstatuje frakce zelených v Evropském parlamentu.

 

"Zelení požadovali, aby se o přijetí ústavy konalo první celoevropské referendum. To se bohužel nestalo. Nyní zvažujeme využití institutu celoevropského referenda k prosazení prvního dodatku evropské ústavy, který by dále prohloubil evropskou demokracii a nastavil společná pravidla v oblastech mírové politiky, sociálních standardů, spravedlnosti a solidarity," shrnuje rezoluci zelených europoslanců Jan Beránek. 


Rada EGP bude rovněž jednat o možnostech rozvoje Evropské strany zelených. Vedle diskuse o celovevropských politických tématech a prioritách se delegátu budou věnovat také vnitřnímu fungování evropské strany, kam spadají rozpočet nebo pravidla pro rozhodování a hlasování jednotlivých stran.


Delegáti také budou schvalovat stanoviska Evropské zelené strany k horkým politickým tématům, jako je evropské zbrojní embargo vůči Číně, situace na Blízkém východě, násilí v Čečensku, nebo zmanipulované volby na Ukrajině.

 


kontakty:
Jan Beránek, předseda SZ, tel. 604 207 305 (Dublin)

Jana Ulbrychová, místopředsedkyně SZ pro média, tel. 724 321 845 (Praha)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů