Pátek, 19. dubna 2024

Lidé si všímají týrání zvířat

Lidé si všímají týrání zvířat
Litoměřice - Lidé si více všímají týrání zvířat. Trend v počtu takových stížností, s nimiž se setkávají pracovníci veterinární správy, se v letošním roce projevil i na Litoměřicku. Potvrdila to vrchní inspektorka pro welfare a ekologii Krajské veterinární správy pro Ústecký kraj Lenka Hanušová.
Na Litoměřicku tak oblastní inspektorát zatím letos zaznamenal 18 stížností na týrání zvířat, z nichž šetření ve třech případech ještě probíhá. Deset z nich se týkalo hospodářských zvířat. "I obecně lze říci, že většina z objevujících se stížností upozorňuje na nevhodné podmínky při chovu hospodářských zvířat," řekla vrchní inspektorka. Nárůst počtu oznámení přitom je podle ní přímo úměrný klimatickým podmínkám během roku. Podle jejích slov jde v zimě i v létě o nezajištění zvířat proti počasí. "Na pastvinách mohou být po celý rok pouze plemena, která k tomu byla vyšlechtěna. Jinak musí mít chovatel pro zvířata přístřešek, který je ochrání před zimou nebo v létě před slunečním svitem a v němž budou krmena a napájena, aby nedošlo ke znečištění krmiva a vody. V létě jde zase o zajištění stínu a nezávadné vody na pastvinách," vysvětlila Hanušová.
Nárůst počtu stížností na týrání zvířat připisuje i tomu, že se této problematice hodně věnují i média. Trend je i proto podle Hanušové všímat si a případy nahlašovat.
Velký důraz na welfare - pohodu zvířat - se začal projevovat v souvislosti s novelou zákona na ochranu zvířat proti týrání, účinnou od 1. března 2004. Jejím přijetím Česká republika srovnala krok s Evropskou unií. "Legislativa u nás se s ní začala harmonizovat asi před dvěma lety a už tehdy začaly inspektoráty veterinární správy případy týrání samostatně řešit. Specializace na sledování pohody zvířat předtím v podstatě nebyla. Kontrola ochrany zvířat se tak nyní provádí cíleně," dodala Hanušová. Novela umožňuje inspektorům např. vstup do jakéhokoliv zařízení, v němž jsou zvířata chována. "Je to třeba i kuchyň, v níž jsou chována štěňata. Máme právo vidět zvíře, které je předmětem stížnosti."
Mezi nejčastější prohřešky patří nezajištění zvířete proti úniku. Takových případů je podle Hanušové hodně a např. majitelé psů si mnohokrát neuvědomují, že i to je porušení zákona.
Sankce za porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání jsou v pravomoci městských úřadů s rozšířenou působností, jež v regionu mají Litoměřice, Lovosice a Roudnice nad Labem. Veterinární správa jako odborný orgán případy týrání zvířat pouze oznamuje nebo dává podněty. Málokdy chovatelé, kteří opomíjejí potřeby zvířat, domýšlejí, že mohou do budoucna i přijít o dotace, na nichž jsou z nemalé části závislí.
"Je na chovatelích, aby si v souvislosti s chovem a držením zvířat uvědomovali svou zodpovědnost a potřebu znát a dodržovat platné právní normy," zdůraznila krajská vrchní inspektorka.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů